Συναυλία Μουσικής Δωματίου (15-12-2014)

Συναυλία Μουσικής Δωματίου

Svenja Staats, βιολί

Ai Motohashi, πιάνο

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014, ώρα 8.00 μμ

Είσοδος ελεύθερη

 

Τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014 στις 8.00 μ.μ. η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών φιλοξενεί στο χώρο της, συναυλία Μουσικής Δωματίου με την Ολλανδή μουσικό Svenja Staats στο βιολί και την Ai Motohashi στο πιάνο. Θα ερμηνεύσουν έργα των: L. van Beethoven, G. Faure, E. Elgar, W.A. Mozart, F. Chopin, P. de Sarasate, G. Gershwin.

Τη συναυλία διοργανώνει η Πρεσβεία του Βασιλείου της Ολλανδίας στην Αθήνα με την ευγενική χορηγία του Ελληνο-Ολλανδικού Συνδέσμου.

Η Ολλανδή μουσικός Svenja Staats (βιολί), είναι η βραβευμένη μουσικός του Ιδρύματος Πριγκίπισσα Χριστίνα. Η πρεσβεία του Βασιλείου της Ολλανδίας στην Αθήνα με την ευγενική χορηγία του Ελληνο-Ολλανδικού Συνδέσμου, διοργανώνει επί σειρά ετών συναυλίες νέων μουσικών ταλέντων του Ολλανδικού Ιδρύματος "Πριγκίπισσα Χριστίνα".

Το Ίδρυμα διατηρεί επαφή με όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παροτρύνοντας νέους μουσικούς ηλικίας 12-19 ετών να συμμετάσχουν στον Εθνικό Διαγωνισμό Μουσικής που διοργανώνεται κάθε χρόνο. Ο ρόλος του ιδρύματος είναι να βοηθήσει τους νέους μουσικούς να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να βρουν το δρόμο τους στον επαγγελματικό κόσμο της μουσικής. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος είναι και η διοργάνωση συναυλιών για τους επιτυχόντες των Διαγωνισμών, τόσο στη Ολλανδία όσο και στο εξωτερικό. Περισσότερες από 200 τέτοιες συναυλίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, ως επί το πλείστον με τη συνεργασία των Ολλανδικών Πρεσβειών και των τοπικών φορέων.

 

Η Svenja Staats (1996) άρχισε να παίζει βιολί στην ηλικία των 5 ετών. Το 2005 έγινε δεκτή στο τμήμα Νεαρών Ταλέντων του Ωδείου του Άμστερνταμ, όπου έλαβε μαθήματα από τους Joyce Tan και Johannes Leertouwer. Από το 2014 είναι μαθήτρια της ElisabethPerry, καθηγήτρια του Ωδείου της Ουτρέχτης. Η Svenja έπαιξε στην ηλικία των 9 στην Μικρή Αίθουσα του χώρου Συναυλιών του Άμστερνταμ και έκτοτε παίζει σε ανάλογες συναυλίες στην Ολλανδία και το εξωτερικό. Το 2011 κέρδισε το Πρώτο Βραβείο όπως και το Βραβείο Κοινού στην διάρκεια του Εθνικού Διαγωνισμού Πριγκίπισσα Χριστίνα. Συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό George Philip Telemann Concours, στην Πολωνία, όπου έλαβε το δεύτερο βραβείο όπως επίσης και το βραβείο Telemann για την καλύτερη ερμηνεία του υποχρεωτικού κομματιού. Συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία. Τον Αύγουστο του 2012 η Svenja έπαιξε σε δυο κονσέρτα στο Διεθνές Φεστιβάλ CIMA, στην Ιταλία, όπου παρευρισκόταν η Α.Μ. Πριγκίπισσα Χριστίνα.

Το Δεκέμβριο του 2012 έπειτα από πρόσκληση έπαιξε με την Eskisehir Senfoni Orkestrasi στην Τουρκία. Την ίδια χρονιά (2012) ξεκίνησε και το τηλεοπτικό της ντεμπούτο προκαλώντας τον θαυμασμό καθώς ήταν η μικρότερη από τους 4 ταλαντούχους του τελικού γύρου της Ολλανδικής τηλεόρασης και πιο συγκεκριμένα του τηλεοπτικού προγράμματος «Νύχτα των Νέων Μουσικών». Πέρυσι ήταν καλεσμένη της Ακαδημίας Εγχόρδων του Γκστάαντ, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Menuhin. Παρακολούθησε masterclasses από τους Jaapvan Zweden, Philippe Grafin, Emmy Verheyand, Ray Chen.Το 2013 και το 2014 ήταν προσκεκλημένη στην Αθήνα όπου παρακολούθησε τα Masterclass και το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, που έδωσε ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας Λεωνίδας Καβάκος. Τον Μάρτιο του 2014 η Svenja είχε την τιμή να παίξει στην Χάγη στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια. Έπαιξε για όλους τους παρευρισκόμενους αρχηγούς Κρατών, μεταξύ των οποίων ήταν ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Κος. Mark Rutte, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Κος. BanKi-moon και ο Πρόεδρος της Αμερικής Κος. Barack Obama.

Η Svenja παίζει με ένα Camillus Camilli βιολί κατασκευασμένο στην Μάντουα το 1745 και ένα δοξάρι του Pierre Simon του 1850 το οποίο έχει υπό την μορφή δανεισμού από έναν γενναιόδωρο ανώνυμο ευεργέτη.

 

Η Ai Motohashi γεννήθηκε το 1979 στο Τόκυο. Τα πρώτα μαθήματα πιάνου τα έλαβε από την μητέρα της. Σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε τις σπουδές της στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Detmold στο Ντόρτμουντ συνεχίζοντας με τις Konzertexamen (Music University of DetmoldandFolkwang University of Essen) υπό την επίβλεψη του καθηγητή Arnulfvon Arnim.

Παρακολούθησε masterclasses από τους Klaus Hellwig, Olivier Gardon, Jacques Revier, Pavel Gililov, Andrej Jasinski, Konstantin Ganev, Sergio Perticaroli και έλαβε μέρος στην International Ensemble Modern Academy. Πήρε τα πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς του PTNA (1993 στην Ιαπωνία 1997 Ιταλία).

Τα τρίτα βραβεία στον Ιαπωνικό Διαγωνισμό Κλασσικής Μουσικής (1995), Lionsclub Hattingen της Γερμανίας (2002) και μια διάκριση στον Διεθνή διαγωνισμό του Esslingen στην Γερμανία το 1994. Το Dortmund Soroptimist Club την βράβευσε με το ειδικό βραβείο καλύτερου απόφοιτου του 2002. Το 2003, έλαβε το βραβείο Richard Wagner από το ίδρυμα Wagner στην πόλη Ντόρτμουντ.

Παρουσιάσθηκε ως σολίστας με την Ορχήστρα Δωματίου του Τόκυο, την Neue Philharmonie Westfalen και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε ρεσιτάλ και κονσέρτα στην Ιαπωνία, της ΗΠΑ, τις Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Γαλλία, Τουρκία και Ελλάδα, ενώ συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες όπως David Geringas, Claudius Popp, Marko Ylönen, Mihaela Martin και Lars Bjornkjaer. Εργάζεται στην διάρκεια των Masterclasses με τους παγκοσμίου φήμης δασκάλους Paul Rosenthal, Jean Sulem, Ulf Hoelscher και Λεωνίδα Καβάκο. Ζει στην Αθήνα και εμφανίζεται συχνά σε πολύ γνωστά φεστιβάλ όπως των Αθηνών, του Ναυπλίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής των Κυκλάδων, το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης, το Φεστιβάλ Παξών, το Μουσικό Μάϊο στην Πάτρα, το Ruhr Klavier Φεστιβάλ (Γερμανία), το Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής της Καππαδοκίας (Τουρκία) και το Καλοκαιρινό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Cervo (Ιταλία). Είναι μέλος του Artefacts Ensemble, ενός από τα γνωστότερα σχήματα σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates