Κιθάρα φλαμένκο

 Κιθάρα φλαμένκο

Η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών από τη νέα διδακτική χρονιά 2012-13 δημιουργεί νέο τμήμα στον τομέα της φλαμένκο κιθάρας, στο οποίο θα διδάξει ο Ανδρέας Κίκινας και απευθύνεται σε αρχάριους και σε προχωρημένους κιθαριστές.

Η φλαμένκο κιθάρα, διανύοντας πια τον 3ο αιώνα ζωής της και έχοντας προσαρμόσει στην τεχνική της στοιχεία της κλασικής κιθάρας και στοιχεία τζαζ αρμονίας και αυτοσχεδιασμού, έχει εξελιχθεί σε ένα "αυτόνομο" σολιστικό όργανο κρατώντας όμως πάντα τις ρίζες της στην παράδοση του τραγουδιού και του χορού φλαμένκο.

Οι σύγχρονοι φλαμένκο κιθαριστές με πρωτοπόρο τον Paco de Lucia, άνοιξαν τα σύνορα του φλαμένκο κάνοντάς το μια μουσική που, αν και ξεκίνησε στην Ανδαλουσία, ανήκει πλέον στην ευρύτερη περιοχή της Ισπανίας και σε όλο τον κόσμο.

Ως μουσική σπουδή, η φλαμένκο κιθάρα προσφέρει πλούσιες μουσικές εμπειρίες στον κιθαριστή αλλά και διεύρυνση των τεχνικών δυνατοτήτων του κλασικού κιθαριστή.

Το πρόγραμμα σπουδών είναι προσαρμοσμένο σε δύο επίπεδα:

Βασικό επίπεδο τεχνικής της φλαμένκο κιθάρας που περιλαμβάνει:

  • Γνωριμία με τη μουσική φλαμένκο, εξοικείωση με βασικούς ρυθμούς, όπως soleares, rumba, tangos, sevillanas, bulerias.

  • Βασικές τεχνικές της φλαμένκο κιθάρας, όπως picado, rasgueados, alzapua, κτλ.

  • Βασικά στοιχεία αυτοσχεδιασμού.

Προχωρημένο επίπεδο, το οποίο περιλαμβάνει:

  • Επέκταση μελέτης στις τεχνικές της φλαμένκο κιθάρας και χρήση αυτών σε πιο απαιτητικά κομμάτια παλαιού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

  • Εμβάθυνση στην κατανόηση των ρυθμών και του μέτρου (compas).

 

Ο Ανδρέας Κίκινας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1982. Στα 13 ξεκίνησε μαθήματα ηλεκτρικής και τζαζ κιθάρας, αλλά λίγα χρόνια  αργότερα ασχολήθηκε αποκλειστικά με ακουστικά όργανα (Κλασική κιθάρα, Φλαμένκο κιθάρα και 12-χορδη ακουστική). Σπούδασε κλασική κιθάρα με το Δημήτρη Καρατζά στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών, από όπου πήρε το Δίπλωμα Κιθάρας με βαθμό "Άριστα" το 2008. Έκανε ανώτερα θεωρητικά με τον Ευάγγελο Κορδομπούλη και πήρε το Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας με βαθμό "Άριστα", το 2007, από το Πρωτότυπο Ωδείο Πατρών. Εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια ως δάσκαλος κλασικής κιθάρας. Επιπλέον, έκανε μαθήματα φλαμένκο κιθάρας με τον Πάρι Πλιάκα.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικής κιθάρας με τους: Oscar Ghiglia, Roland Dyens, Ευάγγελο Μπουντούνη, καθώς και σεμινάρια φλαμένκο κιθάρας στη Μαδρίτη με τον Jeronimo Maya.

Την τελευταία δεκαπενταετία έχει συμμετοχές σε συναυλίες σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα, καθώς και σε φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Πάτρας, το Φεστιβάλ Ζεύξεια, το Φεστιβάλ Λάδωνα κ.α., παίζοντας σε σχήματα τζαζ-εθνικ, και φλαμένκο μουσικής, όπως τους Altera Pars με τον Γιώργο Μεταξά, τους Finding the Way, τους Trio Currito του Πάρι Πλιάκα και τα τελευταία δύο χρόνια στο σχήμα Flamarabenco με τους Γ. Παναγιωτόπουλο και Γ. Τσεντούρο.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates