Ρεσιτάλ κιθάρας του Johan Fostier (27.04.2024)

31ο Φεστιβάλ Κιθάρας

Ρεσιτάλ Κιθάρας
του Johan Fostier


Σάββατο 27 Απριλίου 2024, 9.30μ.μ.

 

“Ο ήχος είναι ο καθρέφτης της ψυχής”
Σημαντική φιγούρα των σύγχρονων κλασικών κιθαριστών, ο ήχος και η ερμηνευτική τέχνη του Johan Fostier δεν περνά ποτέ απαρατήρητη! Ερμηνεύει σε όλο τον κόσμο ως σολίστ και μουσικός δωματίου (Take Four Guitar Quartet, Almaviva Duo, Estrellitas Duo) και στα πιο διάσημα κοντσέρτα για κιθάρα. οι περιοδείες του τον οδήγησαν σε Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Χιλή, Βραζιλία, Μεξικό, Κολομβία, Αργεντινή, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελβετία, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Ρουμανία, Μολδαβία, Μαρόκο, Εσθονία, Αλβανία, Αφγανιστάν...

Το παίξιμό του ξεχωρίζει χάρη σε έναν δυνατό και γενναιόδωρο μουσικό λόγο, που υπηρετείται πρώτα από μια σχέση σώματος-οργάνου που πάντα επιδιώκει την αύξηση της αρμονίας και της ελευθερίας και δεύτερον από μια αφοσιωμένη, λυρική και απείρως πολύχρωμη προσέγγιση στην οποία κυριαρχεί η βαθιά αγάπη για το τραγούδι. Άλλωστε, του αρέσει να συνοδεύει σοπράνο και άλλους mezzos, ενώ η παιδεία του στο τραγούδι τον κάνει να ενταχθεί στο κουιντέτο φωνητικών Wappa Tonic.
Η κυρίαρχη τεχνική του, βαθιά συνδεδεμένη με τη μουσική, του έδωσε τη δυνατότητα να κερδίσει αρκετούς διεθνείς διαγωνισμούς κύρους (μεταξύ των οποίων το Guitar Foundation of America το 2001, Mottola, De Bonis, Tromp Muziek,…).
Γλωσσολόγος με πανεπιστημιακή μόρφωση, που ενδιαφέρεται για τις λέξεις, έχει επίσης συνεργαστεί με αρκετούς κωμικούς, τραγουδιστές και σκηνοθέτες, κάτι που διαφοροποίησε και εμπλούτισε την αντίληψή του για τη σκηνή.
Μεταφερόμενος και μεταμορφωμένος από τις σπουδές του στις Βρυξέλλες (μαέστρος Guy van Waas), στο Παρίσι (Maestro Alberto Ponce, Ecole Normale) και στην Ελβετία (Joaquim Freire, Susane Mebes, τα αστέρια του στην κιθάρα!), τελειοποίησε την τέχνη του στα masterclasses του Nigel North και του Eduardo Isaac.
Διδάσκει σε προγράμματα Bachelor και Master στο Tilburg (Fontys Hogeschool voor Kunsten AMPA) ενώ προσκαλείται σε όλο τον κόσμο να δώσει masterclasses.
Ο Johan Fostier συνοψίζει την καλλιτεχνική του προσέγγιση σε 3 σημεία:
1. Να είσαι
2. Να δώσεις
3. Δεν υπάρχει τρίτο…

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates