Αρμόνιο και Πιάνο για παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες

Ένα νέο τμήμα μουσικής δημιουργείται από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, με πρόθεση τη στήριξη των παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες.

Η βαθιά ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία και ψυχική επαφή μέσα από τρόπους μη-λεκτικούς μας οδηγεί στην Τέχνη. Σε σχέση με τη μουσική, η επαφή μας μαζί της είναι μια πράξη αποδοχής και κατανόησης της συναισθηματικής μας κατάστασης σε επίπεδο συγκινησιακό προσφέροντάς μας ηρεμία και ανακούφιση.

Από την 6η εβδομάδα της κύησης το έμβρυο μπορεί να αντιδρά σε εξωγενείς ήχους. Η ακοή είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσεται και η τελευταία που εξαφανίζεται στη διάρκεια της ζωής μας. Οι παλμικοί ήχοι της ροής του αίματος είναι οι πρώτοι ήχοι που γίνονται αντιληπτοί από το έμβρυο κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής. Το έμβρυο ακούει το ρυθμικό ήχο της καρδιάς της μητέρας περίπου 26 εκατομμύρια φορές. Η αντίληψη του ρυθμού αυτού ασκεί ένα είδος προστασίας στον άνθρωπο και συνδέεται με την ασφάλεια που παρέχει το μητρικό περιβάλλον και είναι μεγάλης σημασίας για τη ζωή και την ανάπτυξή μας. Η επίδραση της μουσικής, κυρίως μέσω του ρυθμού, αφορά ενστικτώδεις λειτουργίες που σχετίζονται με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Τα τελευταία χρόνια οι κλινικές έρευνες όλο και πληθαίνουν σε σχέση με τη μουσική και τη ψυχοσωματική υγεία. Παιδιά με λεκτικά προβλήματα, κινητικές διαταραχές και γενικά προβλήματα μαθησιακών δυσκολιών, συναντούν την αποδοχή και την επικοινωνία μέσω των ήχων. Απλοί τρόποι εκμάθησης κάποιου οργάνου (πιο εύκολο με πλήκτρα) τα βοηθούν και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους. Μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας αισιόδοξης στάσης και θετικής σκέψης.

Πολλές φορές η απογοήτευση της αποτυχίας σε έναν τομέα ενισχύεται από το θετικό αποτέλεσμα που έρχεται με την ενασχόλησή μας σε κάποιον άλλο τομέα. Η Μουσική, αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια, στηρίζει, βοηθάει και παρέχει διεξόδους σε παιδιά που αντιμετωπίζουν κάποια μαθησιακά προβλήματα.

Το νέο αυτό Τμήμα θα αφορά τα μουσικά όργανα, Αρμόνιο και Πιάνο, όργανα με πλήκτρα που προτιμούν τα παιδιά και θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο 2009.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates