Viva la guitarra, ρεσιτάλ κιθάρας της Εύας Φάμπα (09-05-2009)

Viva la guitarra
Το Σάββατο 9 Μαΐου 2009, στις 9 μ.μ. στα πλαίσια του Μουσικού Μαΐου θα δώσει Ρεσιτάλ Κιθάρας, η Εύα Φάμπα, στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών (Ρήγα Φερραίου 7), με ελεύθερη είσοδο. 
Η Εύα Φάμπα, με καταξιωμένη διεθνή καριέρα, θα ερμηνεύσει μια σειρά γνωστών και αγαπημένων έργων της κιθαριστικής ανθολογίας. Αναλυτικά το πρόγραμμά της περιλαμβάνει το Canarios του G. Sanz, το Θέμα και Παραλλαγές σε θέμα από το Μαγικό Αυλό (Mozart) του F. Sor, το Recuerdos del’ Alhabra του Morales, το En los Trigales του Rodrigo, το Asturias του Albeniz, το Capriccio Diabolico του M. Castelnuovo-Tedesco και από την ελληνική δημιουργία τις 4 Δημοτικές Εικόνες του Κ. Τζωρτζινάκη και αποσπάσματα από τους Ελληνικούς Χορούς του Δημήτρη Φάμπα.  
 
Πρόγραμμα ρεσιτάλ: 
G. Sanz: Canarios, F. Sor: Θέμα και Παραλλαγές σε θέμα από τον Μαγικό Αυλό του Mozart, 
F. Tarrega: Recuerdos del’ Alhabra, E. Morales-Caso: El Jardin del Lindaraja, J. Rodrigo: En los Trigales,
I. Albeniz: Asturias - Rumores de la Galeta, M. Castelnuovo-Tedesco: Capriccio Diabolico,
Κ. Τζωρτζινάκη: 4 Δημοτικές Εικόνες, Δ. Φάμπα: Βαλς -ποίημα- από τους Ελληνικούς Χορούς.

Η Εύα Φάμπα γεννήθηκε στην Αθήνα, στην κοιτίδα της Ελληνικής κιθαριστικής τέχνης. Με πατέρα το Δημήτρη Φάμπα δεν άργησε να γοητευθεί από τη μουσική και ξεκίνησε την καριέρα της με την κιθάρα πολύ μικρή.
Σπούδασε κοντά σε σπουδαίους δασκάλους, με το Δημήτρη Φάμπα, κιθάρα, το Δημήτρη Δραγατάκη, ανώτερα θεωρητικά, αποφοιτώντας από το Εθνικό Ωδείο με βραβεία και διακρίσεις, ενώ παρακολούθησε την τάξη διεύθυνσης ορχήστρας του Θεόδωρου Αντωνίου, σεμινάρια του Leo Brouwer κ.α.
Σαν Σολίστ και καθηγήτρια, έχει συμμετάσχει σε πολλά σπουδαία διεθνή μουσικά και κιθαριστικά φεστιβάλ, όπως αυτά της Στοκχόλμης (Musikmuséet, Σουηδία), της Καλούγκα (Ρωσία), της Κίνας, της Αρεκίπα (Περού) κλπ. κατακτώντας επαίνους για τη μουσική της παρουσία και τη δεξιοτεχνική της άνεση. Έχει δώσει επανειλημμένα ρεσιτάλ στην Ελλάδα, σε σημαντικές Αθηναϊκές αίθουσες, το Βυζαντινό Μουσείο και τη Ρωμαϊκή Αγορά, σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας και το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, στα φεστιβάλ 
της Λέσβου, Νίκαιας, Αττικού Άλσους, Ερμούπολης - Σύρου, Ηρακλείου Κρήτης, Κρυστάλλια, όπως επίσης σε πολλές πόλεις στην Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ελβετία, Αλβανία, Σουηδία, Σερβία, Ρωσία, Κύπρο, Βραζιλία, Περού, Βολιβία, Παραγουάη, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Ινδία, Νεπάλ, Λευκορωσία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ζιμπάμπουε, την πρώην Γιουγκοσλαβία, την πρώην ΕΣΣΔ κ.α. 
Έχει εμφανιστεί σε Ραδιόφωνα και Τηλεοπτικές εκπομπές σε όλο τον κόσμο. Έχει συνεργαστεί με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Σύλλογο Φίλων της κιθάρας Δημήτρης Φάμπας στου οποίου την ίδρυση πρωτοστάτησε και προεδρεύει, το Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής του Θ. Αντωνίου παρουσιάζοντας έργα σε Α΄ πανελλήνια και παγκόσμια εκτέλεση, όπως επίσης με πολλούς Έλληνες και ξένους σολίστ.
Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Δωματίου της Βομβάης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - σύνολο εγχόρδων, τη Μοσχοβίτικη Ορχήστρα Δωματίου ARCO, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ρωσίας (Dudarova), τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου του Hidalgo στο Μεξικό, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δ. Αθηναίων, τη Συμφωνική νέων Καλαμαριάς, την Ορχήστρα Εγχόρδων Δ. Ηρακλείου Κρήτης. 
Είναι πολλοί οι συνθέτες που εκτιμώντας το ταλέντο της, της έχουν αφιερώσει έργα τους όπως οι: 
Δ. Φάμπας, A. Viana, Κ. Τζωρτζινάκης, Α. Τριανταφύλλου, Δ. Νικητός, G. Mizzi, YK Chung, W. Branco, M. Colasanti, J.B. Neto, Ed. Morales Caso και άλλοι που της εμπιστεύθηκαν την παρουσίαση των έργων τους όπως οι: Γ. Μηνάς, Μ. Αρχοντίδης, Γ. Πυλαρινός, Γ. Μαυροειδής, Ν. Χαριζάνος, Ορ. Μπαζός και ο έντεχνος  Ηλ. Ανδριόπουλος.                  
Ξεχωριστό γεγονός στην καριέρα της η  παρουσίαση σε παγκόσμια πρώτη, (ΜΕΛΙΝΑ Πολιτιστικό Κέντρο Αθήνας, 19 Οκτώβρη 2004) δύο έργων ειδικά γραμμένων και αφιερωμένων στην ίδια για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων, το «FOR EVA» κοντσέρτο του Yiu-kwong Chung  και το “Baião Lunar” a Eva Fampas, του Αndersen Viana, με το σύνολο εγχόρδων της ΚOA και μαέστρο τον Κωστή Παπάζογλου.
Επίσης η παγκόσμια πρώτη παρουσίαση της ενορχηστρωμένης από τον Α. Viana,  Ελληνικής Σουίτας 
(2 μέρη) του Δημ. Φάμπα  (30 Ιούλη 2008, Βυζαντινό Μουσείο, Αθήνα) με τη Συμφωνική Ορχήστρα του  Δ. Αθηναίων και μαέστρο το Μιχάλη Οικονόμου. 
Έχει ηχογραφήσει 5 lp/cds για τη wave music, τη Motivo, την BERBEN που κυκλοφόρησε (παγκόσμια) το Σεπτέμβρη 2007 το cd “CAPRICCIO DIABOLICO”, την Ιταλική AULIA που το 2005 εξέδωσε σε παγκόσμια κυκλοφορία το cd “ΕVA FAMPAS plays FAMPAS”. 
Επιμελείται της έκδοσης των έργων του πατέρα της Δημήτρη Φάμπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργάζεται με σπουδαίους εκδοτικούς οίκους όπως MEL BAY (ΗΠΑ) & BERBEN (Ιταλία), τους Ελληνικούς Μ. Νικολαΐδης-Orpheus και Φ. Νάκας, τη Βουλγάρικη BALKANOTA (Collection Eva Fampas), για την έκδοση έργων για κιθάρα και είναι η συγγραφέας - συνθέτης των Μελωδικών Μαθημάτων, της πιο χαρούμενης μεθόδου κιθάρας για παιδιά. (έκδοση Λιόλιος)   
Ανάμεσα στα βραβεία της: Α΄ βραβείο και χρυσό μετάλλιο στο 16ο Διεθνή Διαγωνισμό κιθάρας της Ακαδημίας κιθάρας του Μιλάνο-Ιταλία, μετάλλιο του Δήμου του Μιλάνο (1981), μετάλλιο από το Διεθνές Σαλόνι Μουσικής Hi-Fi (Ιταλία 1981), μετάλλιο του Δήμου της Αθήνας (1984) συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις - Αθήνα 150 χρόνια Πρωτεύουσα της Ελλάδας, ειδικό βραβείο από το Α΄ Βαλκανικό Φεστιβάλ Velingrad - Βουλγαρία (2002), μετάλλιο από το Εθνικό Ινστιτούτο Κουλτούρας Puno - Περού (2004), τιμητική διάκριση και έκδοση έργων της από την Ακαδημία μουσικών σχολών της Λευκορωσίας (2003) κλπ.  
Επίσης έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς, δήμους και διεθνή φεστιβάλ για την τέχνη της και την προσφορά της. Οι καλλιτεχνικές της δραστηριότητες στο εξωτερικό συχνά ενισχύονται από το ΥΠΠΟ και είναι υπό την αιγίδα των Ελληνικών Πρεσβειών. 
Με εικοσαετή πείρα στη διδασκαλία της κιθάρας, σήμερα διδάσκει σεμινάρια, master classes σε Ωδεία, μουσικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, όπως το Πανεπιστήμιο Rio de Janeiro, Τμήμα Μουσικής Η. Villa Lobos - Βραζιλία, Πανεπιστήμιο Silpakorn - Ταϊλάνδη, Σχολή Μουσικής Νέου Δελχί - Ινδία, Δημ. Ωδείο Πτολεμαΐδας, κλπ. 
Από το καλοκαίρι του 2007 διδάσκει μόνιμα στο κιθαριστικό εργαστήρι - master class στις Διεθνείς Μέρες Κιθάρας Λαύκου, ένα θεσμό του οποίου έχει αναλάβει  και την Καλλιτεχνική Διεύθυνση.  
Στις δραστηριότητες της συγκαταλέγονται  επίσης διαλέξεις, συμμετοχές σε επιτροπές διαγωνισμών κιθάρας, αρθρογραφήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά με θέματα μουσικής, ιστορίας κιθάρας.
Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates