Ανακοίνωση για "Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής" (17-10-2016)

Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016,  7:30 μ.μ.

Η "Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής" της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών με υπεύθυνο διδασκαλίας τον μουσικό Σπύρο Δελέγκο ξεκινά τη δραστηριότητά της για τη νέα χρονιά από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα στις 19:30 στο χώρο του Ωδείου.
Η ορχήστρα -η οποία συγκροτήθηκε την άνοιξη του 2016- είναι πολυμελής, συνδυάζοντας νυκτά έγχορδα (μπουζούκια, μπαγλαμάδες, κιθάρες, μπάσο), πνευστά (κλαρίνο, φλάουτο, σαξόφωνο, τρομπέτα), τσέλο, πιάνο, ακορντεόν και κρουστά. Έχει ήδη παρουσιάσει σε συναυλία (Ιούλιος του 2016) ρεπερτόριο που αφορά στα αστικά λαϊκά τραγούδια της εποχής του Μεσοπολέμου και γενικότερα επικεντρώνεται στην αστική λαϊκή μουσική του παρελθόντος - ενός αρκετά πολυδιάστατου πεδίου λόγω των καταβολών από Ανατολή και Δύση - με στόχο να αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πληθώρα των πτυχών της μουσικής αυτής (Μ. Βαμβακάρης, Β. Τσιτσάνης, Γ. Παπαιωάννου, Κ. Σκαρβέλης, αδέσποτα τραγούδια κ.ά.).

Πρόκειται για ένα ιδιάζον εγχείρημα λόγω της συνύπαρξης οργάνων διαφορετικής φύσεως, που δεν είθισται να συναντιόνται στη συγκεκριμένη μουσική, αλλά και λόγω της ενορχήστρωσης, η οποία, ενώ κινείται με σεβασμό και χωρίς εμμονή στο πλαίσιο του παλαιού ύφους, περιλαμβάνει και κάποιες προσεγγίσεις με πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά. Η γενικότερη πρωτοβουλία εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τις λεγόμενες “εστουδιαντίνες”, ορχήστρες, όπου εμφανίστηκαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το Β` Παγκόσμιο πόλεμο και ερμήνευαν λαϊκή μουσική των μεγάλων αστικών κέντρων της εποχής (Πόλη, Σμύρνη, Αθήνα κ.ά.).

Και για τη φετινή χρονιά η πρόσκληση είναι ανοικτή και απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς που διαθέτουν τουλάχιστον στοιχειώδη εξοικείωση με τα μουσικά τους όργανα: μπουζούκι, κιθάρα, μπαγλαμάς, ακορντεόν, βιολί, κλαρίνο, μαντολίνο, κρουστά αλλά και γενικότερα όργανα από όλες τις οικογένειες (πνευστά κ.ά.), ώστε μουσικοί οποιουδήποτε είδους να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να αποδώσουν μέρος της Αστικής Λαϊκής Μουσικής. Η γνώση παρτιτούρας είναι προαιρετική.

Οι πρόβες θα πραγματοποιούνται κάθε βδομάδα για 1 ½ ώρα στο χώρο του Ωδείου, ενώ η πρώτη συνάντηση θα είναι τη Δευτέρα στις 17 Οκτωβρίου στις 19:30.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates