"Celebrating 90 years of the visit of Rabindranath Tagore to Greece (1926–2016)” (15-05-2016)

Μουσικός Μάϊος 2016

"Celebrating 90 years of the visit of Rabindranath Tagore to Greece (1926–2016)”

Ομιλία Δρ. Δημήτρη Βασιλειάδη, προέδρου ΕΛ.ΙΝ.Ε.Π.Α.

Προβολή του ντοκιμαντέρ “The story of Gitanjali”

του Malaya Bhattachatya

Κυριακή 15 Μαΐου 2016,  ώρα 9.00μ.μ.

Αίθουσα Συναυλιών “Φιλαρμονικής” (Ρήγα Φεραίου 7)

Είσοδος ελεύθερη


Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016, στις 9μ.μ. και στα πλαίσια του 19ου “Μουσικού Μαΐου”, που διοργανώνουν η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών με το Ίδρυμα Ι.& Ε. ΤΟΠΑΛΗ, παρουσιάζουν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού & Ανάπτυξης (ΕΛ.ΙΝ.Ε.Π.Α.) και τη Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής, εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την επίσκεψη του Rabindranath Tagore στην Ελλάδα (1926-2016).

Ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ (7 Μαΐου 1861 - 7 Αυγούστου 1941) υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και πιο ευγενείς μορφές της Ινδίας.  Ο σημαντικότερος ποιητής του 19ου αιώνα, φιλόσοφος, εκπαιδευτικός και πολύπλευρος καλλιτέχνης. Το 1913 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, για την ποιητική του συλλογή Γκιτάντζαλι (Προσφορά Τραγουδιών) και το 1915 του απενεμήθη ο τίτλος του Ιππότη από τον βασιλιά της Αγγλίας, τον οποίο  επέστρεψε διαμαρτυρόμενος για την απάνθρωπη Βρετανική κατοχή στην Ινδία. Το σημαντικότερο έργο της ζωής του εστιάστηκε στην εκπαίδευση των νέων. Οραματίστηκε μια ολιστική παιδεία μέσα από την απλότητα, την υπηρεσία και την προσφορά. Η σχολή που ίδρυσε το 1901 αναβαθμίστηκε αργότερα στο Πανεπιστήμιο Βίσβα-Μπάρατι και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενή υποστήριξη της πρεσβείας της Ινδίας και θα πλαισιωθεί με ομιλία και προβολή διαφανειών από τον Δρ. Δημήτρη Βασιλειάδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου της ΕΛ.ΙΝ.Ε.Π.Α. με θέμα "Η ιστορική επίσκεψη του Ταγκόρ στην Ελλάδα το 1926". Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ “The story of Gitanjali” του Malaya Bhattachatya, με ελληνικούς υπότιτλους. Η βραδιά θα κλείσει με τραγούδια που συνέθεσε ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ από τον Κώστα Καλαϊτζή.

Ο Δημήτριος Θ. Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Θάσο και έλαβε το πρώτο του πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων από την ΑΣΟΕΕ. Μετά από την αποφοίτησή του ταξίδεψε εκτενώς στην Ινδία όπου και αφιέρωσε δύο δεκαετίες στη μελέτη των ινδικών γλωσσών, φιλοσοφιών και πολιτισμού. Σπούδασε με υποτροφίες του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και του Ινδικού Συμβουλίου για τις Πολιτιστικές Σχέσεις (ICCR) στο Πανεπιστήμιο του Μπεναρές (Banaras Hindu University)  όπου αρίστευσε στα σανσκριτικά και στα χίντι και του απενεμήθη το χρυσό μετάλλιο για τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην ινδική φιλοσοφία και θρησκεύματα, καθώς και ο τίτλος του διδάκτορα  για τη διατριβή του, “Κριτική και Συγκριτική Μελέτη της Προσωκρατικής Ελληνικής και των Αρχαίων Ινδικών Φιλοσοφιών.”

Εργάσθηκε ως Επιστημονικός Ερευνητής σε διάφορα Ινδικά Πανεπιστήμια, συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια και παρέδωσε διαλέξεις σε Ελληνικά και Ινδικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολιτιστικούς φορείς. Είναι εκδότης του διαπολιτισμικού περιοδικού Ινδικά Online της ΕΛΙΝΕΠΑ. Διδάσκει Χίντι και Σανσκριτικά στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2005 μέχρι σήμερα και Ινδική γλώσσα, φιλοσοφία και πολιτισμό στην ΕΛΙΝΕΠΑ. Το 2009 έγινε Fellow του Ινδικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Σχέσεων και εργάσθηκε για ένα χρόνο ως επιστημονικός ερευνητής στο τμήμα των Χίντι του Πανεπιστημίου του Μπεναρές (BHU). Υπήρξε μέλος των Κριτικών Επιτροπών στους τομείς “Ινδική Φιλοσοφία” και “Φιλοσοφικές Παραδόσεις της Ασίας και του Ειρηνικού” του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας – Αθήνα 2013.

Το 2014 προτάθηκε ως συνεργάτης της Πορτογαλικής Ακαδημίας Πολιτισμού και Τεχνών (Academia Lusófona do Património Cultural e Artístico). Ο Δ. Βασιλειάδης είναι Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος της Ελληνο-Ινδικής Εταιρίας Πολιτισμού & Ανάπτυξης στην Αθήνα, και Ιδρυτικό Μέλος του Ινδο–Ελληνικού Συνδέσμου Φιλίας στο Ν. Δελχί. Βιβλία, μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ιαπωνία και Νότιο Κορέα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της “Φιλαρμονικής” (Ρήγα Φεραίου 7) με ελεύθερη είσοδο.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Χορηγοί επικοινωνίας: ΤΕΤΑΡΤΟ, ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, TAR, H ΓΝΩΜΗ, NewsPatrasso, gnomip.gr

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates