Συμμετέχουν στο 25ο Φεστιβάλ Κιθάρας

Roland Dyens

Ο Ρολάν Ντιένς είναι ένας από τους πιο εκθαμβωτικούς ζώντες κλασικούς κιθαριστές, αν και ο χαρακτηρισμός "κλασικός κιθαριστής" τον περιορίζει.

Ο Ντιένς παίζει κάτι παραπάνω από κλασική κιθάρα, αφού ασχολείται με ποικιλία μουσικών τάσεων όπως είναι η τζαζ, η ποπ και το τάγκο. Αλλά είναι επίσης και κάτι παραπάνω από απλός κιθαριστής αφού έχει συνθέσει μοναδικά κομμάτια για την κιθάρα και έχει διασκευάσει σε διαφορετικές τονικότητες άλλα κομμάτια που δεν έχουν σχέση με το όργανο.

Γεννημένος το 1955 στην Τυνησία άρχισε κιθάρα σε ηλικία 9 ετών και τέσσερα χρόνια αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με τον Αλμπέρτο Πόνσε στην Ecole Normale de Musique στο Παρίσι απ’ όπου αποφοίτησε το 1976.

Το πλούσιο βιογραφικό του όλα αυτά τα χρόνια περιλαμβάνει βραβεία, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις από αναγνωρισμένα ιδρύματα, οργανισμούς και φεστιβάλ ενώ οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις του σε γνωστές αίθουσες συναυλιών σε κάθε γωνιά του πλανήτη επιβεβαιώνουν τη φήμη που τον συνοδεύει.

Οι πρωτότυπες συνθέσεις και οι διασκευές του Roland Dyens, γνωστές πλέον από τα πολυάριθμα CD που κυκλοφορούν παντού αλλά και από τις εκτεταμένες περιοδείες που ο ίδιος πραγματοποιεί κάθε χρόνο, έχουν εμπλουτίσει σημαντικά το ρεπερτόριο της κιθάρας και παράλληλα εδραιώνουν το όνομά του ως μοναδικού και κορυφαίου στην εποχή μας συνθέτη – εκτελεστή του οργάνου.

Ξέχωρα από τις συνεχείς περιοδείες που κάνει κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο για ρεσιτάλ, κονσέρτα με ορχήστρες και Master Classes, ο Ρολάν Ντιένς διδάσκει στο πασίγνωστο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. 

Φίλος μας και φίλος της Ελλάδας ο  Roland Dyens έχει επισκεφθεί την χώρα μας πολλές φορές τόσο για συναυλίες όσο και για Master Classes. Φέτος είναι η δεύτερη φορά που παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ της Πάτρας όπου μέσα σ’ αυτό το τετραήμερο θα διδάξει, θα δώσει ρεσιτάλ και θα προεδρεύσει της επιτροπής του διαγωνισμού. Γι’ αυτό και η συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, μάς γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά.

 

Anton Baranov

Ως νικητής του πλέον έγκυρου διεθνούς διαγωνισμού GFA το 2013 και επί πλέον ως κάτοχος περισσοτέρων των 20 διεθνών βραβείων, ο Ρώσος κιθαριστής Anton Baranov έχει σήμερα πάρει μια θέση μεταξύ των κορυφαίων της γενιάς του.

Με τα CD της εταιρείας NAXOS που κυκλοφορούν παντού και τις εμφανίσεις του σε επώνυμες αίθουσες, ο Μπαράνοφ έχει αποσπάσει όχι μόνον τα κολακευτικότερα σχόλια από κοινό και κριτικούς αλλά και αυτού του Roland Dyens ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά “…πρόκειται για έναν πραγματικό μουσικό, έναν από τους ελάχιστους κιθαριστές που σε κάνει σχεδόν να ξεχάσεις το όργανο που παίζει, καταφέρνοντας να εστιάζει την προσοχή σου στην εκφραστικότητα της μουσικής και μόνο σε αυτή.”

Ο Άντον Μπαράνοφ γεννήθηκε το 1984 και άρχισε μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 10 ετών. Ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο φημισμένο Κρατικό Ωδείο Rimsky-Korsakov της Αγίας Πετρούπολης, όπου ανέλαβε μια τάξη διδασκαλίας κιθάρας όταν αποφοίτησε το 2010.

 

Βιργινία Αμαριωτάκη - Μανώλης Βροντινός

Η Βιργινία Αμαριωτάκη και ο Μανώλης Βροντινός, με καταγωγή απ’ την Κρήτη, σπούδασαν κιθάρα με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο παίρνοντας το Δίπλωμά τους με Άριστα απ’το Ωδείο Athenaeum και το Εθνικό Ωδείο της Αθήνας αντίστοιχα, ενώ έκτοτε στο ενεργητικό τους καταγράφονται πολυάριθμα ρεσιτάλ σε αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

To 2008 η Αμαριωτάκη κατέκτησε το Α΄ Βραβείο στον Διαγωνισμό Κιθάρας στo Φεστιβάλ της Πάτρας και στη συνέχεια συνέπραξε με διακεκριμένους μουσικούς (Άρης Γαρουφαλής, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου) αλλά και ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες.

Το 2013 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική δουλειά της με τίτλο “Asturias”. Η Βιργινία Αμαριωτάκη διδάσκει σήμερα στο Ωδείο Athenaeum.

Ο Μανώλης Βροντινός απέσπασε το Α' Βραβείο στον  Ά Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κιθάρας της Κρήτης καθώς και το Β' Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Riviera Guitar Festival της Ιταλίας. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Καμεράτα και την Ορχήστρα των Χρωμάτων, καθώς επίσης και με το Μουσικό Σύνολο ALEA III της Ορχήστρας της Βοστόνης.

Ο Μανώλης Βροντινός διδάσκει στο Ηράκλειο στο “Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης”.

Τα τελευταία χρόνια και μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους ως ντουέτο, ο διαπρεπής συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου έγραψε και αφιέρωσε στους δυο καλλιτέχνες ένα κονσέρτο για 2 κιθάρες. Αφιερωμένο επίσης στους ίδιους, είναι και το κονσέρτο σε πέντε μέρη του γνωστού συνθέτη Βασίλη Τενίδη που γράφτηκε πρόσφατα. Τα έργα αυτά καθώς επίσης και το κονσέρτο για 2 κιθάρες του Σάββα Ζάννα,. ηχογραφήθηκαν και θα κυκλοφορήσουν σύντομα σε CD.

 

Martin van Hees

Ο Martin van Hees γεννήθηκε στο Groningen της Ολλανδίας το 1990 και έλαβε τα πρώτα μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 9 ετών. Mαθήτευσε κοντά στον Erik Westerhof ενώ αργότερα πήρε το Πτυχίο του στη Βασιλική Ακαδημία της Χάγης από τον Enno Voorhorst. Έκανε μεταπτυχιακά μαθήματα με τον Zoran Dukic στην ίδια Ακαδημία καθώς και με την Αντιγόνη Γκόνη στην Βασιλική Ακαδημία των Βρυξελλών.

Έχει εμφανισθεί σε συναυλίες στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ταϊλάνδη. Τον Οκτώβριο του 2014 ο Μάρτιν φαν Χέϊς περιόδευσε τις Ινδίες δίνοντας 11 ρεσιτάλ και 5 Master Classes σε ισάριθμες πόλεις ενώ τον μήνα Δεκέμβριο του ιδίου έτους έλαβε μέρος στον διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στην πόλη Kolkata όπου απέσπασε το τρίτο βραβείο.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο Cadence που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του ρεπερτορίου της κλασσικής κιθάρας, εστιάζοντας τόσο στη μπαρόκ εποχή όσο και στην περίοδο του 20ου αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση σε ένα από τα πιο γνωστά σόλο έργα του J. S. Bach την δεύτερη παρτίτα για βιολί σε ρε ελάσσονα BWV 1004, του οποίου την διασκευή έκανε ο ίδιος.

Ως νικητής του περσινού διαγωνισμού, ο Μάρτιν φαν Χέϊς δίνει τον προσεχή Απρίλιο δυο ρεσιτάλ στην Ελλάδα, αφ’ ενός στο Ηράκλειο στα πλαίσια του 18ου Φεστιβάλ Κιθάρας του “Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης” και αφ’ ετέρου στην Πάτρα στα πλαίσια του 25ου Φεστιβάλ Κιθάρας.

 

Δημήτρης Σουκαράς

O Δημήτρης Σουκαράς γεννήθηκε στην Κόρινθο 1995 και ξεκίνησε τις σπουδές του στην κιθάρα σε ηλικία 12 ετών με τον πατέρα του Νίκο Σουκαρά. Συνέχισε με τον Μιχάλη Μπρούζο ενώ από το 2011 δάσκαλός του είναι ο Γιώργος Μπεχλιβάνογλου με τον οποίο πήρε και το πτυχίο του το 2014.

Είναι φοιτητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (τάξεις Κοτσιώλη - Βουγιούκα), ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα ερμηνείας με τον πιανίστα Α. Πάππα και θεωρητικών με τον συνθέτη Φ. Τσαλαχούρη.

O Δημήτρης Σουκαράς έχει κερδίσει βραβεία σε 8 διαγωνισμούς μεταξύ των οποίων και αυτών της Βέροιας, της Πάτρας, της Πρέβεζας της Καρδίτσας και της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει λάβει μέρος σε Σεμινάρια και Master Classes κορυφαίων ελλήνων και ξένων κιθαριστών.

Τέλος, έχει συνθέσει κομμάτια για κιθάρα και βιολοντσέλο καθώς και κιθάρα και φλάουτο (μουσική δωματίου).

 

Κώστας Γρηγορέας

Από τους επιφανέστερους κιθαριστές στη χώρα μας, ο Κώστας Γρηγορέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και σπούδασε κιθάρα με τον Δημήτρη Φάμπα στο Εθνικό Ωδείο, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του το 1982 με "Αριστείο εξαιρετικής επιδόσεως". Στη συνέχεια ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στην κιθάρα όσο και στα Ανώτερα Θεωρητικά στο Ρόγιαλ Νόδερν Κόλετζ οφ Μιούζικ της Αγγλίας, κοντά στους Γκόρντον Κρόσκι, Τζον Γουίλιαμς και Γιώργο Χατζηνίκο.

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Γρηγορέα περιλαμβάνουν εμφανίσεις για σόλο κιθάρα, συνοδεία τραγουδιού, διδασκαλία και σύνθεση.

Ο Κώστας Γρηγορέας έχει συνεργαστεί  κατ`επανάληψη με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές, τόσο σε συναυλίες όσο και σε ηχογραφήσεις. Έχει δώσει ρεσιτάλ και έχει πραγματοποιήσει ηχογραφήσεις για το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ οι δίσκοι του με έργα για σόλο κιθάρα ή συνοδεία τραγουδιού αποτελούν δείγμα ποιότητας, ευαισθησίας και άρτιας τεχνικής.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates