Ρεσιτάλ Κιθάρας του Roland Dyens (23-04-2016)

25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας

Ρεσιτάλ Κιθάρας

του Roland Dyens

Σάββατο 23 Απριλίου 2016, 8.30 μ.μ.

 

Roland Dyens

Ο Ρολάν Ντιένς είναι ένας από τους πιο εκθαμβωτικούς ζώντες κλασικούς κιθαριστές, αν και ο χαρακτηρισμός "κλασικός κιθαριστής" τον περιορίζει.

Ο Ντιένς παίζει κάτι παραπάνω από κλασική κιθάρα, αφού ασχολείται με ποικιλία μουσικών τάσεων όπως είναι η τζαζ, η ποπ και το τάγκο. Αλλά είναι επίσης και κάτι παραπάνω από απλός κιθαριστής αφού έχει συνθέσει μοναδικά κομμάτια για την κιθάρα και έχει διασκευάσει σε διαφορετικές τονικότητες άλλα κομμάτια που δεν έχουν σχέση με το όργανο.

Γεννημένος το 1955 στην Τυνησία άρχισε κιθάρα σε ηλικία 9 ετών και τέσσερα χρόνια αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με τον Αλμπέρτο Πόνσε στην Ecole Normale de Musique στο Παρίσι απ’ όπου αποφοίτησε το 1976.

Το πλούσιο βιογραφικό του όλα αυτά τα χρόνια περιλαμβάνει βραβεία, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις από αναγνωρισμένα ιδρύματα, οργανισμούς και φεστιβάλ ενώ οι αλλεπάλληλες εμφανίσεις του σε γνωστές αίθουσες συναυλιών σε κάθε γωνιά του πλανήτη επιβεβαιώνουν τη φήμη που τον συνοδεύει.

Οι πρωτότυπες συνθέσεις και οι διασκευές του Roland Dyens, γνωστές πλέον από τα πολυάριθμα CD που κυκλοφορούν παντού αλλά και από τις εκτεταμένες περιοδείες που ο ίδιος πραγματοποιεί κάθε χρόνο, έχουν εμπλουτίσει σημαντικά το ρεπερτόριο της κιθάρας και παράλληλα εδραιώνουν το όνομά του ως μοναδικού και κορυφαίου στην εποχή μας συνθέτη – εκτελεστή του οργάνου.

Ξέχωρα από τις συνεχείς περιοδείες που κάνει κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο για ρεσιτάλ, κονσέρτα με ορχήστρες και Master Classes, ο Ρολάν Ντιένς διδάσκει στο πασίγνωστο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. 

Φίλος μας και φίλος της Ελλάδας ο  Roland Dyens έχει επισκεφθεί την χώρα μας πολλές φορές τόσο για συναυλίες όσο και για Master Classes. Φέτος είναι η δεύτερη φορά που παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ της Πάτρας όπου μέσα σ’ αυτό το τετραήμερο θα διδάξει, θα δώσει ρεσιτάλ και θα προεδρεύσει της επιτροπής του διαγωνισμού. Γι’ αυτό και η συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, μάς γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates