top
logo


Σχολές Ειδικών Μαθημάτων ~ Παραδοσιακή Μουσική
~ Παραδοσιακή Μουσική

Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής

«Τα παραδοσιακά όργανα ήταν για αιώνες τα εργαλεία της ψυχής των ανθρώπων...  Για να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους και να επικοινωνούν απλά και αληθινά...  Στις μέρες μας παρατηρούνται τάσεις επαναπροσέγγισης των οργάνων αυτών και της φιλοσοφίας που τα διέπει, όχι μόνο εθιμοτυπικά, αλλά απεναντίας αντλώντας δύναμη μέσα από την παιδεία της και τον πλούτο της έκφρασης συναισθημάτων...»

Γιάννης Παναγιωτόπουλος

 
Από το 2010-11 στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών λειτουργεί Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής της οποίας υπεύθυνος είναι ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος ο οποίος διδάσκει τα Παραδοσιακά Έγχορδα και στο Μουσικό Εργαστήρι "Τροπικών Μουσικών Συστημάτων".

Ειδικότερα στο τμήμα Παραδοσιακών Εγχόρδων, ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος διδάσκει:

• Ούτι, Πολίτικο λαούτο, Στεριανό λαούτο, Ταμπουρά

• Πολίτικη Λύρα, Κρητική λύρα

καθώς και στο Μουσικό Εργαστήρι «Τροπικών Μουσικών Συστημάτων»:
• Θεωρία Παραδοσιακής Μουσικής
• Διδασκαλία των μακάμ (τρόπων - συστημάτων ανατολίτικης μουσικής)
• Αυτοσχεδιασμός (ελεύθερος & ρυθμικός)
• Παραδοσιακό Τραγούδι
 

Ο Γιάννης Σ. Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Πάτρα. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική μέσα από το ρεμπέτικο ρεπερτόριο (Σμυρναίικο, Πειραιώτικο). Λίγο αργότερα, μαγεμένος από τα στολίδια και τα χρώματα της Ανατολής στρέφεται στο ούτι και την πολίτικη λύρα αρχικά ακούγοντας πληθώρα παλιών ηχογραφήσεων. Λίγο αργότερα, καταλυτική θα είναι η συνάντηση του με τον Χρήστο Τσιαμούλη όπου θα μαθητεύσει στο τμήμα Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και Λόγιας Μουσικής της Πόλης του Δημοτικού Ωδείου Πατρών για επτά έτη την θεωρία των τροπικών μουσικών συστημάτων του Ελλαδικού χώρου και της Ανατολής. Παράλληλα ξεκινά μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής στην Σχολή Ελληνικής Μουσικής της Ι. Μ. Πατρών με δάσκαλο τον άρχοντα Πρωτοψάλτη κ. Δημήτριο Γαλάνη όπου και θα αποκτήσει το Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής. Έχει παρακολουθήσει Master Classes για το ούτι μέσω των οποίων ήρθε σε επαφή με διάφορες σχολές και καθηγητές απ’ όλη τη Μεσόγειο όπως τους Τούρκους Necati Celik και Yurdal Tokcan, τον Λιβανέζο Charbel Rouhana, τον Τυνήσιο Kamel Ferjiani και τον Ιρακινό Omar Bashir. Αντίστοιχα παρακολούθησε master classes για την πολίτικη λύρα με δασκάλους τον Σωκράτη Σινόπουλο και τον Τούρκο  Derya Turkan. Καταλυτική ήταν, επίσης, η διαμονή του στο Κάιρο όπου μαθήτευσε στο "Σπίτι του Ουτιού" πλάι στον Nasiir Samma, και η συνεργασία του με το ζεύγος Ghassan & Dina el Youssef, στην Όπερα του Καΐρου (2008).

Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, της Σχολής Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής-Χορού της Ι. Μ. Πατρών, του Μουσικού Σχολείου Πατρών, σε φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, κ.ά. Έχει συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας για την θεατρική παράσταση "Η γυναίκα της Πάτρας", με τη θεατρική ομάδα του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Πατρών για την θεατρική παράσταση "Ένα παιδί ονειρεύεται" με την Ορχήστρα Πανεπιστημίου Πατρών, την ΔΕΠΑΡίου, και άλλους φορείς. Έχει διδάξει Πολίτικη Λύρα και ούτι στο Μουσικό Σχολείο Πατρών από το 2003 έως και το 2012. Το 2010, δημιούργησε και λειτουργεί Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής στην Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών, καθώς και Μουσικό Εργαστήρι Τροπικών Μουσικών Συστημάτων δηλαδή των τρόπων ευρύτερης ανατολικής μουσικής. Παράλληλα θα δημιουργήσει και την Ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρείας Ωδείο Πατρών.

Η ιστορική διαδρομή του ουτιού από τον αραβικό κόσμο προς την Ευρώπη μέσα από τη ανδαλουσιανή μουσική και το φλαμένγκο τον οδήγησε στην συμμετοχή του στο σχήμα "Tio Currito" συνδυάζοντας τους ήχους της λύρας και του ουτιού με το φλαμένγκο (2008). Συνεργάστηκε με μουσικούς της σύγχρονης έντεχνης ελληνικής μουσικής προωθώντας τα παραδοσιακά όργανα στο σήμερα (Μακάμι 2009-2010).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του παραδοσιακού μουσικού σχήματος "Εαρινή Ζυγιά" (2003). Μέσα από αυτό το σχήμα θα επεκτείνει το ρεπερτόριό του με μουσικές απ’ όλο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο (π.χ. Θράκη, Ήπειρο). Ιδρυτής του μουσικού trio ethnic σχήματος "ΜΟΥΣΑΓΕΤΕΣ" (2010). Το σχήμα διανύει μουσικές διαδρομές με επιρροές από Βαλκάνια, Ανατολή και παραδοσιακών ακουσμάτων με διάθεση αυτοσχεδιασμού, ηλεκτρισμού και μίξης με σύγχρονα μουσικά είδη (jazz, blues).

Είναι ιδρυτής του μουσικού σχήματος "FLAMARABENCO", ένα σχήμα που ενώνει μουσικές παραδόσεις τις Ανδαλουσίας, Αραβίας και της ευρύτερης Ανατολής (2011). Την ίδια χρονιά δημιουργεί το μουσικό σχήμα "VEGA" και ενώνει μουσικές acoustic και world σε συνδυασμό με πιάνο.

Τέλος, από τα μέσα του 2012 ασχολείται και με την κατασκευή λύρας, Πολίτικης, Κρητικής αλλά και καινούργια μοντέλα. Τον Οκτώβρη του 2014 κάνει την πρώτη του έκθεση και παρουσιάζει τα πρώτα του είκοσι μοντέλα λύρας. Παράλληλα δημιουργεί το μουσικό σχήμα "Οκτώηχος", μετατρέποντας Βυζαντινά μουσικά κείμενα (Κρατήματα) από φωνητικά "Εν Χορδαίς".

Δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στη πόλη της Πάτρας. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 

Στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών λειτουργεί και το τμήμα:

"Αστικής Λαϊκής Μουσικής-Ρεμπέτικου Τραγουδιού":

- Εναρμόνιση, ρυθμοί, μουσικοί δρόμοι-μακάμια
- Λαϊκή κιθάρα, τρίχορδο μπουζούκι, μπαγλαμάς.

στο οποίο διδάσκει ο Σπύρος Δελέγκος.

Το τμήμα αυτό απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την εκμάθηση ρεμπέτικης-λαϊκής κιθάρας, τρίχορδου μπουζουκιού ή μπαγλαμά, αλλά και ευρύτερα -ανεξαρτήτως του οργάνου που γνωρίζουν (π.χ. ακορντεόν, βιολί κ.ά.)- σε όσους θέλουν να αποκτήσουν μια γενική γνώση και αντίληψη του φαινομένου της εναρμόνισης, των μουσικών δρόμων (μακαμιών) και των ρυθμών στην προπολεμική και μεταπολεμική Αστική Λαϊκή Μουσική (κοινώς Ρεμπέτικο). Οι γνώσεις αυτές διευρύνουν το μουσικό ορίζοντα των εκπαιδευομένων στο εν λόγω μουσικό πεδίο και συχνά βρίσκουν εφαρμογή σε αρκετές σύγχρονες δημιουργίες, που έχουν τη βάση τους στη "λαϊκή-παραδοσιακή" φόρμα (Χαΐνηδες, Θανάση Παπακωνσταντίνου κ.ά.).

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει 1 διδακτική ώρα ατομικό μάθημα με τον εκάστοτε εκπαιδευόμενο και 2 ώρες μουσικό εργαστήρι (ομαδικό μάθημα-μουσικά σύνολα), με σκοπό τη συλλογική προσέγγιση των διαφόρων θεωρητικών-αισθητικών ζητημάτων, αλλά και την ανάπτυξη των απαραίτητων μουσικών δεξιοτήτων των σπουδαστών μέσα από την προετοιμασία τους σε μουσικό σύνολο για την από κοινού απόδοση ρεπερτορίου του εν λόγω είδους (Μάρκος Βαμβακάρης, Β. Τσιτσάνης, Γ. Μπάτης, Γ. Παπαϊωάννου, Σκαρβέλη, Παπάζογλου κ.ά.).

 

Ο Σπύρος Δελέγκος γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Διδάχτηκε παραδοσιακή μουσική και λάφτα στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών υπό τη διεύθυνση του Χρίστου Τσιαμούλη και θεωρητικά της Δυτικής Κλασικής Μουσικής αργότερα στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, ενώ ήρθε σε επαφή με την Ανατολική μουσική και το κλασικό μαντολίνο μέσα από την παρακολούθηση ιδιαίτερων μαθημάτων.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετά σεμινάρια-masterclasses ("Λαβύρινθος" υπό τη διεύθυνση του Ross Daly κ.ά.). Από το 1997 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και έχει επιμεληθεί αφιερώματα ("Γιώργος Κατσαρός-Θεολογίτης", "Μελοποιημένη ποίηση: Δ. Καρατζάς & Αντ. Φωστιέρης" κ.ά.) μέσα από μουσικά σχήματα - ύφους ρεμπέτικου, παραδοσιακού, σύγχρονου και κλασικής μουσικής ("Μπάσο Καντίνι", "Τρίκυκλο", Πατραϊκή Μαντολινάτα κ.ά.) - εκτελώντας κιθάρα, μαντολίνο και λάφτα. Έχει συνθέσει-επιμεληθεί τη μουσική στο θεατρικό έργο "Αδέσποτον" της Μαρίας Ανδρ. Σπυροπούλου, που βασίζεται σε αρχειακό του υλικό, ενώ έχουν ιδρύσει από κοινού την ομάδα τέχνης "Σταλακτίτες".

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής – ερευνητικής του ιδιότητας έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις σε διάφορα συνέδρια. Διδάσκει στo τμήμα "Αστικής Λαϊκής Μουσικής" της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών και έχει την ευθύνη-επιμέλεια της "Ορχήστρας Αστικής Λαϊκής Μουσικής".

Οι εγγραφές αρχίζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών στη Ρήγα Φεραίου 7 και στο τηλ. 2610-277740.

 

bottom

Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: Free Joomla Template, anti-virus email hosting. Valid XHTML and CSS.