Μουσικοκινητική Αγωγή Carl Orff

Διδάσκει η Μαρίνα Μαυρόγιαννη

Απόφοιτος του Orff-Institut Universität Μozarteum Salzburg και του University of St.Thomas, MN, USA. Διδάσκει στο τμήμα Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών. Είναι μέλος του American Orff-Schulwerk Association.

 

Η κληρονομιά του Carl Orff στη μουσική εκπαίδευση. 

Το Σύστημα Μουσικοκινητικής Carl Orff

Ο Carl Orff ονομάζει το σύστημά του Schulwerk που σημαίνει έργο για σχολεία, υποστηρίζοντας πως η αγωγή που βασίζεται στην ένωση μουσικής, κίνησης και λόγου, πρέπει να ενσωματώνεται στη γενική αγωγή του παιδιού.
Αντιλαμβάνεται το Orff-Schulwerk σαν μια πορεία στην αναζήτηση του αρχικού, του «elemental» του στοιχειακού - της στοιχειακής μουσικής που δεν υπάρχει μόνη της αλλά, όπως και ο ίδιος λέει, είναι συνδεδεμένη με την κίνηση, το χορό και το λόγο.
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται στο παιδαγωγικό του έργο είναι ο λόγος, η κίνηση, το τραγούδι, τα μουσικά όργανα και η ακρόαση.
Η παιδαγωγική διαδικασία που εφαρμόζει ένας μουσικοπαιδαγωγός περνά από τη μίμηση, την εξερεύνηση, τον αυτοσχεδιασμό και τη σημειογραφία. Η τεράστια απήχηση του Orff-Schulwerk σε όλο τον κόσμο είναι μία πραγματικότητα. Όλο και περισσότεροι μουσικοπαιδαγωγοί εφαρμόζουν τις βασικές αρχές της μουσικοκινητικής αγωγής που έχει σαν κύριο στόχο τον εμπλουτισμό της ζωής των παιδιών και την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους μέσα από την ανάπτυξη της έμφυτης μουσικότητας.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates