Διάλεξη του καθηγητή Δημητρίου Δουγένη (20-05-2015)

Μουσικός Μάϊος 2015

Σπείρα και Τρίγωνα: όχι μόνο γεωμετρικά σχήματα

Δημήτριος Δουγένης, διάλεξη

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, 9μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

 

Στα πλαίσια του 18ου “Μουσικού Μαΐου”, που συνδιοργανώνεται από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών και το ίδρυμα Ι.& Ε. ΤΟΠΑΛΗ, σε συνεργασία με τη Λέσχη Φίλων της Κλασσικής Μουσικής, ο καθηγητής καρδιοθωρακοχειρουργικής, Δημήτριος Δουγένης θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα: "Σπείρα και Τρίγωνα: όχι μόνο γεωμετρικά σχήματα".

 

Περίληψη της ομιλίας "Τρίγωνο και σπείρα: όχι μόνο γεωμετρικά σύμβολα".
Το τρίγωνο είναι ένα από τα βασικά σχήματα στην γεωμετρία. Πρόκειται για το μοναδικό σχήμα που έδωσε το όνομά του σε ένα ολόκληρο μαθηματικό κλάδο, την Τριγωνομετρία. Παράλληλα, είναι γράμμα της Ελληνικής αλφαβήτου. Τα μέρη που προσλάμβαναν ιδιαίτερη σημασία για τους αρχαίους Έλληνες, όπως οι ναοί, τα μαντεία, οι πόλεις και τα μνημεία, συνδέονται μεταξύ τους με γεωμετρικές σχέσεις. Σχηματίζουν δηλαδή διάφορα νοερά γεωμετρικά σχήματα, κυρίως τρίγωνα.
Η σπείρα σχετίζεται με την ενέργεια, με την πρωταρχική μορφή ζωής στον πλανήτη. Οι αρχαίοι πρόγονοι μας ήξεραν την μεγάλη μυστική της σημασία, γι αυτό σχεδίαζαν τις σπείρες παντού. Από τους ναούς και τις ασπίδες των πολεμιστών μέχρι τα μαλλιά των γυναικών και τα κοσμήματα τους. Ως σχήματα, η σπείρα και κατ’ επέκταση η έλικα, απαντώνται μέσα στα κύτταρα των έμβιων όντων, αλλά  και στο παγκόσμιο στερέωμα, στο γαλαξία.
Το τρίγωνο καθιερώνεται σαν μουσικό κρουστό όργανο μετά τον 10 αιώνα. Στη σύγχρονη θεωρία της μουσικής, η σπείρα έχει προταθεί και μελετηθεί σαν ένα μαθηματικό μοντέλο τονικότητας.

 

Ο Καθηγητής Δημήτριος Δουγένης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978). Έλαβε τον τίτλο ειδίκευσης της Γενικής Χειρουργικής (1985) στην Ελλάδα και της Καρδιοθωρακοχειρουργικής στο Ηνωμένο Βασίλειο (1990). Υπήρξε ιδρυτής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και διορίσθηκε Διευθυντής το 1999, ενώ το 2001 εκλέχτηκε Καθηγητής στο ίδιο αντικείμενο. Εργάσθηκε και μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία, Σκωτία και ΗΠΑ. Υπήρξε ο εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιοθωρακοχειρουργικής (1998-2001) και είναι μέλος σε πολλές διεθνείς και Ελληνικές επιστημονικές εταιρίες. Έχει δημοσιεύσει άνω των 120 άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία με διεθνή απήχηση άνω των 1250 βιβλιογραφικών αναφορών. Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση πολλών Ελληνικών και διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, ενώ ως προσκεκλημένος ομιλητής, έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορες χώρες στο αντικείμενο της χειρουργικής της καρδίας και του θώρακα.

Ο κ. Δουγένης υπήρξε πρόεδρος της «Ομάδας Καρδιοχειρουργικής» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για 2 χρόνια και είναι συνεκδότης σε 2 διεθνή περιοδικά και στην συντακτική επιτροπή άλλων 2. Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών (2006-2010) και αιρετός περιφερειακός σύμβουλος, πρόεδρος της «Επιτροπής έρευνας, εκπαίδευσης και καινοτομίας» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων . Επί σειρά ετών παραμένει πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την ειδικότητα της Χειρουργικής θώρακος στην Ελλάδα. Έχει λάβει διάφορα Ελληνικά και διεθνή Βραβεία, ενώ έχει τιμηθεί από το Υπουργείο Παιδείας (ΓΓΕΤ) με τη διάκριση της «Αριστείας» για το κλινικοερευνητικό του έργο στη χειρουργική της θωρακικής αορτής. Είναι παντρεμένος και πατέρας 3 παιδιών.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου, στις 9μ.μ. στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7, με ελεύθερη είσοδο.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates