Συναυλία με το Duo Ζεύξεις (04-03-2015)

Συναυλία με το

Duo Ζεύξεις

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015,  8.30 μ.μ.

Η Λέσχη Φίλων Κλασσικής Μουσικής και η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε τη συναυλία του Duo “Ζεύξεις” (Νίκη Πανταζάτου, πιάνο και Δ. Δερδενές, κιθάρα), που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών “Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης” της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών (Ρ. Φεραίου 7).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των E. Marchelie, Fr. Schubert, A. Diabelli, L. van Beethoven, J.N. Hummel και M. de Falla.

 

Duo «Ζεύξεις»
Το Duo "Ζεύξεις" είναι το αποτέλεσμα όχι μόνο μιας βαθιάς φιλίας που στο πέρασμα των χρόνων εξελίσσεται και δυναμώνει, αλλά και μιας κοινής κουλτούρας (κάτι που θεωρούμε πως πρέπει να είναι  δεδομένο), προκειμένου να μη χαθεί κανείς μέσα στη ρευστότητα των νοηματικών αποχρώσεων που παράγει απ' τη φύση της η μουσική. Σκοπός του είναι να γεφυρώσει και να ενώσει δύο τόσο διαφορετικά όργανα (και με τόσο ιδιαίτερες ανάγκες το καθένα) αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει ο κατάλληλος ψυχικός συντονισμός ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, τότε η ανάγκη τους να εκφραστούν δημιουργικά θα βρίσκει πάντα το δρόμο να ταξιδεύει. 
To 2012 μετα απο δεκαοχτώ χρόνια κοινής διδασκαλικής πορείας σε ωδειακό περιβάλλον, η πιανίστα νίκη Πανταζάτου και ο κιθαρίστας Δημήτρης Δερδενές, αποφάσισαν να δώσουν μορφή και περιεχόμενο στη βαθειά τους ανάγκη να εκφραστούν από κοινού καλλιτεχνικά. Στα χρόνια που συνεργάστηκαν μαζί (διδάσκοντας σε έναν μεγάλο αριθμό μαθητών) είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πλήθος απόψεων σχετικά με τη ερμηνεία της μουσικής ανακαλύπτοντας σημαντικούς κοινούς κώδικες επικοινωνίας. Η συνεργασία τους ως ντούο μπορεί να είναι ολιγόχρονη, αλλά μεταφέρει την πολύχρονη πορεία και εμπειρία του καθενός ως «προίκα» στο νέο αυτό ξεκίνημα.
Έχουν στο ενεργητικό τους συναυλίες στην Αθήνα (Ωδείο Φ. Νάκας, Ωδείο Athenaeum, Μουσικό σχολειο Ιλίου, Πολυχώρος τεχνών ΑΝ ART) και στη Χαλκίδα (Δημοτικό θέατρο). Έχουν επίσης παρουσιαστεί στην εκπομπή «Lunch time concert» του Τρίτου Προγράμματος της ΝΕΡΙΤ.

Νίκη Πανταζάτου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 6 ετών ξεκίνησε πιάνο με την κα Παρασκευή Ρισκ. Σε ηλικία 8 ετών συμμετείχε σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου στην Κρατική Τηλεόραση στην εκπομπή της , όπου απέσπασε υποτροφία του Υπουργείου Πολιτισμού, στη τάξη του καθ. Γερ. Κακκαλή στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Αποφοίτησε το 1980 παίρνοντας το Δίπλωμά της με Άριστα παμψηφεί , Α΄ Βραβείο με ανώτατη τιμητική διάκριση και 3 χρηματικά έπαθλα. Συνέχισε τις σπουδές της από το 1978 έως το 1981 στην Ακαδημία του Μονάχου κοντά στον καθ. Jurgen von Oppen, απ' όπου αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση. Το 1980 κέρδισε κατόπιν διαγωνισμού στο Ωδείο Αθηνών Υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ( Ι.Κ.Υ. ). Από το 1981 έως το 1983 μαθήτευσε στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου κοντά στον Prof. Ludwig Hoffman.

Από το 1983 – 1988 φοίτησε στην Μουσική Ακαδημία του Salzburg κοντά στον Prof. Hans Leygraf , απ’ όπου πήρε το Δίπλωμα της με Άριστα παμψηφεί, τιμητική διάκριση και χρηματικό έπαθλο από το Υπουργείο Πολιτισμού του Αυστριακού Κράτους. Επίσης έκανε μαθήματα με τον διάσημο πιανίστα Γιώργο Θέμελη , με τον συνθέτη Harald Genzmer (έπαιξε σε 1η εκτέλεση στην Ελλάδα το έργο του Toccata in C ), με τον μουσουργό Αντίοχο Ευαγγελάτο , Γ. Γεωργιάδη και την «Καλλιτέχνιδα του Λαού» Liuba Entcheva στην Ακαδημία της Σόφιας στη Βουλγαρίας.
Έχει στο ενεργητικό της διακρίσεις και πρώτα βραβεία σε διεθνής διαγωνισμούς πιάνου όπως τον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου στη Senigallia – Ιταλίας (Α΄ βραβείο, χρυσό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο), τον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου στο Salerno - Ιταλίας (Α΄ βραβείο, χρυσό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο) και τον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου που έγινε στο Salzburg – Αυστρίας (Β' βραβείο, χρηματικό έπαθλο και υποτροφία του Αυστριακού Κράτους). 

Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ τόσο στην Ελλάδα (Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα, Λαμία, Βόλο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ρόδο, Άρτα, Τρίκαλα, Τρίπολη, Άργος, Άνδρο, Κρήτη, Εύβοια, κλπ.) όσο και στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, κλπ.) και έχει στο ρεπερτόριο της συνεργασίες με έργα μουσικής δωματίου για βιολί, ( με τους βιολονίστες Γ. Δεμερτζή, Θ. Μοντεσάντο, P. Fisher, κλπ. ), trios, arias, septets, κλπ.  Έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην Ελληνική τηλεόραση και έχει ηχογραφήσεις στην Ελληνική και Βαυαρική ραδιοφωνία. Επίσης έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Mozarteum, τη Συμφωνική Ορχήστρα Χαλκίδας, Συμφωνική Ορχήστρα Intralti , κλπ.
Η Νίκη Πανταζάτου έχει διδάξει σε Ωδεία της Αθήνας και της Εύβοιας , είναι ιδρύτρια του Κάδμειου Ωδείου Θήβας , ενώ από το 2004 μέχρι σήμερα διατελεί διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θήβας.

Δημήτρης Δερδενές

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κιθάρα με καθηγητή τον Περιστέρη Καραπαναγιώτη. Τον Ιούνιο του 1996 παίρνει πτυχίο κιθάρας με βαθμό «Άριστα παμψηφεί και Ά βραβείο» στη μουσική σχολή «Ορατόριο». Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών το 2002 παίρνοντας το δίπλωμά του με βαθμό «Άριστα παμψηφεί και Ά βραβείο». Παράλληλα με τις σπουδές του, μελέτησε ανώτερα θεωρητικά αποκτώντας πτυχία αρμονίας, αντίστιξης και φυγής, ενώ ταυτόχρονα παρακολούθησε σεμινάρια και master classes με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και καθηγητές όπως ο Ε. Ασημακόπουλος, η Λ. Ζώη, o Π. Αδάμ, o C. Molina, o V. Mikulka, o F. Hand, o R. Dyens, o D. Russell, o C. Marchione, o O. Ghiglia, ο L. Brouwer κ.α.
Το 2004 παρακολούθησε τα θερινά μαθήματα της «Accademia Internazionale di Musica» στο Cagliari της Ιταλίας με καθηγητή τον Roland Dyens.
Τον Ιούνιο του 2005 γίνεται δεκτός στο Hogeschool Zuyd – Conservatorium Maastricht στην Ολλανδία απ' όπου τον Μάιο του 2008 αποφοιτά ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην τάξη του καθηγητή Carlo Marchione.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ αλλά και με σύνολα μουσικής δωματίου σε ρεσιτάλ και συναυλίες στην Αθήνα (Ωδείο Φ. Νάκας, Εθνικό Ωδείο, Ωδείο Athenaeum κ.α), στην επαρχία (Πάτρα, Θήβα, Χαλκίδα, Κύθνο) και στο εξωτερικό.
Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς κιθάρας όπως ο 1ος πανελλήνιος διαγωνισμός νέων μουσικών «Μουσική Άνοιξη’93», ο 10ος , 11ος , 12ος και 13ος πανελλήνιος διαγωνισμός κιθάρας στην Πάτρα, ο πανελλήνιος διαγωνισμός της Χ.Ο.Ν και ο διεθνής διαγωνισμός Βέροιας.
Ο Δημήτρης Δερδενές διδάσκει κιθάρα στο δημοτικό ωδείο Θήβας και στο δημοτικό ωδείο Χαλκίδας.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates