Συναυλία σπουδαστών του τμήματος "Αστικής Λαϊκής Μουσικής" (18-06-2014)

Συναυλία σπουδαστών του τμήματος

Αστικής Λαϊκής Μουσικής

 Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014,  ώρα 8.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

Το τμήμα “Αστικής λαϊκής μουσικής - Ρεμπέτικου τραγουδιού” της σχολής της Παραδοσιακής μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, με υπεύθυνο διδασκαλίας το Σπύρο Δελέγκο, θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 18 Ιουνίου, ώρα 8.30μ.μ., εκδήλωση με τίτλο “Η ελάσσονα συγχορδία σε 4 μακάμια”, Ρεμπέτικα τραγούδια και σκοποί της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου (1931-1950).

Η αστική λαϊκή μουσική του παρελθόντος, κοινώς το ρεμπέτικο, αποτελεί προϊόν μιας ισχυρότατης πολιτισμικής ζύμωσης ανάμεσα στις δύο μεγάλες μουσικές φιλοσοφίες: της Δύσης και της Ανατολής. Όροι, όπως «συγχορδία» από τη Θεωρία της Αρμονίας και “μακάμια” από τη Θεωρία των Μακάμ της Ανατολής, συναντιούνται με ιδιάζοντα τρόπο μέσα στο μουσικό φαινόμενο του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει κομμάτια που αναπτύσσονται μελωδικά σε 4 μακάμια: Νικρίζ, Νεβεσέρ, Νιχαβέντ και Μπουσελίκ με κοινό γνώρισμα τη βασική συγχορδία εναρμόνισης που είναι η ελάσσονα - κοινώς μινόρε- και την απόσταση ημιτονίου ανάμεσα στον προσαγωγέα και τη τονική βαθμίδα.
Θα ακουστούν δημιουργίες της προπολεμικής και μεταπολεμικής γενιάς συνθετών, όπως Μάρκος Βαμβακάρης, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Μπάτης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Ιωάννης Δραγάτσης κ.α. Το ρεπερτόριο αυτό αποτελεί καρπό του μουσικού εργαστηρίου που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς από τους μαθητές του τμήματος και τον υπεύθυνο διδασκαλίας Σπύρο Δελέγκο.
Συμμετέχουν:
-Γιάννης Βουτσάς: κιθάρα
-Διονυσία Καραμπουρνιώτη: μπαγλαμάς, τραγούδι
-Φώντας Κωνσταντόπουλος: τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι
-Σπύρος Μακρής: τρίχορδο μπουζούκι
-Γιώργος Μοιράγιας: μπαγλαμάς
-Μάνος Τζάνος-Βρυωνάκης: κιθάρα
-Αργύρης Ψάχος: κιθάρα, τραγούδι
Υπεύθυνος διδασκαλίας
Σπύρος Δελέγκος: κιθάρα, τρίχορδο μπουζούκι, τραγο

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών “Κων. Κυδωνιάτης” της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7, με ελεύθερη είσοδο.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates