Διάλεξη του Στέφανου Τραχανά (31-05-2013)

Διάλεξη από τον Στέφανο Τραχανά με θέμα:

"Το φάντασμα της όπερας:

ο ρόλος της αρχής της αβεβαιότητας στο σύμπαν"

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013, 9.00μ.μ.

Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

 είσοδος ελεύθερη

 

Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 ολοκληρώνεται ο φετινός 16ος “Μουσικός Μάϊος” στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών με μια σημαντική διάλεξη του επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, Φυσικού και διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, Στέφανου Τραχανά. Το θέμα της διάλεξης έχει τον τίτλο: “Το Φάντασμα της Όπερας: Ο ρόλος της αρχής της αβεβαιότητας στο σύμπαν”. Η εκδήλωση είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η αρχή της αβεβαιότητας είναι ίσως η μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη όλων των εποχών. Είναι εκείνος ο μοναδικός φυσικός νόμος που “ενορχηστρώνει” όλες τις θεμελιώδεις φυσικές προϋποθέσεις που κάνουν δυνατή την ανάδυση της ζωής στο σύμπαν. Από τη σταθερότητα των ατόμων και των μορίων μέχρι τη μακροβιότητα των άστρων. Και όπως μάθαμε πολύ πρόσφατα, η αρχή της αβεβαιότητας είναι επίσης ο “μυστικός συνθέτης” εκείνης της παράξενης κοσμικής μουσικής που «ακούστηκε» στο σύμπαν λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και χάρις στην οποία “έσπασε” η ομοιομορφία του αρχέγονου κοσμικού χυλού και έγινε δυνατός ο σχηματισμός των γαλαξιών, των άστρων και των πλανητών των λίκνων της ζωής.

Η αρχή της αβεβαιότητας είναι λοιπόν το φάντασμα της Όπερας το φάντασμα του κόσμου. Ένας φυσικός νόμος που δρα κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων. Στο υπόγειο. Στα έγκατα της ύλης. Στον μικρόκοσμο. Κι από εκεί ελέγχει όλα όσα συμβαίνουν “επί σκηνής”. Στο θέατρο του δικού μας αισθητού κόσμου. Η γνωριμία με το φάντασμα είναι ο σκοπός της ομιλίας.


Ο Στέφανος Τραχανάς σπούδασε μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεωρητική Φυσική στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών “Δημόκριτος” (με υποτροφία της Εθνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας) και στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου  Harvand (με υποτροφία του Πανεπιστημίου). Διδάσκει ανελλιπώς όλα τα βασικά (προπτυχιακά και μεταπτυχιακά) μαθήματα του φυσικού τμήματος με μεγαλύτερη έμφαση στην κβαντομηχανική και στις διαφορικές εξισώσεις. Γράφει πανεπιστημιακά βιβλία, κυρίως με θέμα την Κβαντομηχανική και τις Διαφορικές Εξισώσεις. Διευθύνει τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Σε αναγνώριση της διδακτικής και συγγραφικής του προσφοράς, το Πανεπιστήμιο Κρήτης τον τίμησε το 2001 με την ανώτερη ακαδημαϊκή του διάκριση, αναγορεύοντάς τον επίτιμο διδάκτορα.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών και το Ίδρυμα “Ι. & Ε. Τοπάλη”, στα πλαίσια του “Μουσικού Μαΐου”.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates