Διάλεξη του Παναγιώτη Αδάμ (28-04-2013)

22ο Φεστιβάλ Κιθάρας

Διάλεξη του Παναγιώτη Αδάμ

Κυριακή 28 Απριλίου 2013, 6.30 μ.μ.

 

O Παναγιώτης Αδάμ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Σπούδασε κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για θέματα που εκτείνονται από το γρηγοριανό μέλος ως την ηλεκτρονική μουσική. 

Διδάσκει από το 1981 – κυρίως ανώτερα θεωρητικά, ιστορία μουσικής και μορφολογία. Έχει διδάξει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2001-2006), στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Southeastern College και σε ωδεία της Αθήνας, με κυριότερο το Ωδείο Athenaeum (από το 1991 μέχρι σήμερα).

Εδώ και 25 χρόνια ο Παναγιώτης Αδάμ ασχολείται με τη μελέτη των αυθεντικών πηγών για την ερμηνεία της παλιάς μουσικής και δίνει τακτικά διαλέξεις και σεμινάρια για τον Mπαχ και τη μπαρόκ μουσική, συχνά προσκεκλημένος ωδείων ή άλλων οργανισμών.

Διετέλεσε διευθυντής του μουσικού τμήματος του Southeastern College και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Φ. Νάκας, ενώ υπήρξε συνεργάτης (μέχρι το 1997) του Ινστιτούτου Έρευνας Mουσικής και Ακουστικής και μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών.

Έργα του Παναγιώτη Αδάμ έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Έχει γράψει το εγχειρίδιο Τονική Αρμονία και έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του πρώτου τόμου του Άτλαντα της Mουσικής. Έχει δημοσιεύσει επίσης πολλά άρθρα σε ειδικευμένα περιοδικά, καθώς και μεταγραφές για κιθάρα έργων Bach και Dowland. Υπό έκδοση ένα μεγάλο σύγγραμμα για τη φούγκα.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates