Διάλεξη του Δημήτρη Ρουμελιώτη (26-04-2013)

22ο Φεστιβάλ Κιθάρας

Διάλεξη του Δημήτρη Ρουμελιώτη

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013, 6.30 μ.μ.

 

Ο Δημήτρης Ρουμελιώτης γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τη μουσική από μικρή ηλικία τραγουδώντας αρχικά και αργότερα παίζοντας κιθάρα.

Σύντομα όμως άρχισε να νοιώθει ότι σαν εκφραστικό μέσο η κιθάρα δεν του ταίριαζε. Έτσι ένα κονσέρτο του Ravi Shankar στο Ηρώδειο τον Ιούνιο του 1988 ήλθε σαν καταλύτης στην μουσική του ζωή που την άλλαξε οριστικά αφού η Ινδική κλασσική μουσική και το sitar τον συνεπήραν σε τέτοιο βαθμό, ώστε από τον Δεκέμβριο του 1989 να αρχίσει την τόσο γοητευτική όσο και επίπονη μύηση σε αυτήν την πλούσια μουσική σχολή.

Πρώτος καθοδηγητής του Δημήτρη Ρουμελιώτη υπήρξε ο Ross Daly ενώ το 1994 γνώρισε τον μεγάλο Rabindra Goswami από το Benares. Έκτοτε εντρυφεί και μαθαίνει με ευλάβεια και αφοσίωση τα "Ragas", τα κομμάτια της Ινδικής κλασσικής μουσικής.

Έχει ιδρύσει το συγκρότημα "ΙΧΩΡ" από το 1999 και έχει δώσει κονσέρτα εκτός από Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Κέρκυρα κ.α και στο Benares της Ινδίας το Φεβρουάριο του 2001. Επίσης έπαιξε sitar στο cd "Αmpela" του Αρμένικου συγκροτήματος Nor Dar και της κορυφαίας Ινδής τραγουδίστριας Lakshmi Shankar νύφης του Ravi Shankar.

Τέλος εκτός από τα "Ragas" ο Δημήτρης Ρουμελιώτης έχει συνθέσει και πολλά δικά του κομμάτια και ακόμη έχει μελοποιήσει ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates