Ομιλία από το Μουσικολόγο-Πρωτοψάλτη-Συγγραφέα Θεόδωρο Ακρίδα (16-05-2012)

 

Ομιλία από το Θεόδωρο Ακρίδα με θέμα:

"Η τέχνη των χειρονομιών της Ψαλτικής"

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012, 9.00μ.μ.

είσοδος ελεύθερη

Την Τετάρτη 16 Μαΐου, στις 9.00μ.μ και στα πλαίσια του «Μουσικού Μαΐου» 2012, ο Θεόδωρος Ακρίδας, Μουσικολόγος-Πρωτοψάλτης-Συγγραφέας, θα μιλήσει για την τέχνη των Χειρονομιών της Ψαλτικής.

Χειρονομίες στην ψαλτική ήσαν κάποια σύμβολα της παλαιογραφίας της παρασημαντικής μας, τα οποία κατείχαν και δίδασκαν τότε ειδικοί επ’ αυτών γνώστες, οι λεγόμενοι χειρονόμοι. Αυτά τα σύμβολα σταδιακώς ατόνησαν, εγκαταλείφθηκαν και ξεχάστηκαν εντελώς από το 1650 μ.χ. και εντεύθεν. Η εισήγηση στηρίζεται σε εγκυρότατα επιστημονικά συγγράμματα - ιστορικά και θεωρητικά - τα οποία μας παρέχουν πληθώρα αδιάσειστων και αδιάψευστων στοιχείων

 

Ακρίδας Θεόδωρος (Χρυσοβέργι Μεσολογγίου 1940). Ονομαστός πρωτοψάλτης και χοράρχης (γόνος οικογένειας λαϊκών οργανοπαικτών και ιεροψαλτών), που σήμερα ζει και εργάζεται στο Μεσολόγγι. Αυτοδίδακτος στη λαϊκή μουσική, παίζει πολλά παραδοσιακά όργανα.

Μαθήτευσε στον Γεώργιο Καππέ και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Θεσσαλονίκης. Από το 1948 έψαλλε σε πολλούς ναούς της Αιτωλοακαρνανίας, στην Καστοριά, στο Άργος Ορεστικό, σε ναούς του εξωτερικού και στον Άγιο Σπυρίδωνα Μεσολογγίου (1984-87).

Έχει επίσης διδάξει βυζαντινή και δημοτική μουσική, από το 1960. Με την οικογενειακή του «Κομπανία» έχει ηχογραφήσει πάνω από 100 τραγούδια για την Ακαδημία Αθηνών. Έχει οργανώσει και διευθύνει χορωδίες και λαϊκές ορχήστρες και έχει σημαντικό μουσικολογικό έργο.

Ως μελοποιός διαθέτει επίσης πλουσιότατο έργο, έχοντας εκδώσει  «Μουσικό εγκόλπιο της Θείας Λειτουργίας» (1973), «Μουσικά Ανθολογία της Θείας Λειτουργίας» (1974), «Μουσικό Πεντηκοστάριο» (1977), «Επίσημες Δοξολογίες διαφόρων Επετείων» (1984), «Ακολουθίες ιεροτελεστιών» (1985) και το έργο ζωής του με τίτλο «Ηχώ παραδοσιακής υμνολογίας».

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates