21o Φεστιβάλ Κιθάρας

 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που όλοι μας βιώνουμε, είμαστε συνεπείς και πάλι φέτος στο γνωστό ραντεβού μας στην Πάτρα για το 21ο Φεστιβάλ Κιθάρας.

Προσκαλεσμένος μας αυτή τη χρονιά ο Πολωνός Marcin Dylla που χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από την έγκυρη Αμερικανική εφημερίδα Washington Post ως “ο πλέον ταλαντούχος κιθαριστής του πλανήτη”.

Ο χαρισματικός καλλιτέχνης των 19 Α΄ Βραβείων σε  Διεθνείς διαγωνισμούς - περιλαμβανομένου και αυτού του GFA - θα δώσει ρεσιτάλ, θα διδάξει και θα προεδρεύσει του διαγωνισμού κιθάρας.

Στα υπόλοιπα ρεσιτάλ θα εμφανισθούν οι περσινοί νικητές Αντώνης Λιοπύρης και Βασίλης Δίγκος, ο διακεκριμένος σολίστ Μανώλης Βροντινός, το ντουέτο Ana Tejedor - Γιάννης Σοφός και ο φλαμεγκίστας Χρίστος Τζιφάκις που εκτός από ρεσιτάλ θα κάνει και μαθήματα για την τεχνική του φλαμέγκο.

Στις φετινές διαλέξεις έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον διαπρεπή καρδιολόγο του Ωνάσειου Κ.Κ. - συνθέτη Θανάση Δρίτσα και τον γνωστό κατασκευαστή Γιάννη Παλαιοδημόπουλο.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ για την αφιλοκερδή προσφορά τους, την Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών για τη φιλοξενία της και τέλος όλους όσοι στηρίζουν με τον τρόπο τους την προσπάθειά μας αυτή.

Λίζα Ζώη - Ευάγγελος Ασημακόπουλος

 

Λίζα Ζώη - Ευάγγελος Ασημακόπουλος

Έχοντας σπουδάσει με τον Δημήτρη Φάμπα, τους Presti-Lagoya και τον Andrés Segovia, με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις στο ενεργητικό τους, αλλά και με διθυραμβικές κριτικές από εφημερίδες κύρους (New York Times, Paris Matin, Chicago Sun, Los Angeles Times κ.α.), η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος συνεχίζουν μια καλλιτεχνική διαδρομή που έκλεισε μισό αιώνα.

Οι δύο καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποίησαν εκτεταμένες περιοδείες στην Ευρώπη, Αμερική και Καναδά, συμμετείχαν σε μεγάλα Φεστιβάλ (Νέα Υόρκη, Αμβέρσα, Άμστερνταμ, Ρώμη, Μεξικό), εμφανίστηκαν ως σολίστ με μεγάλες ορχήστρες και έδωσαν εκατοντάδες κοντσέρτα στις γνωστότερες αίθουσες συναυλιών περιλαμβανομένων των Carnegie Hall, Queen Elizabeth Hall, Concertgebouw, Wigmore Hall, Lincoln Center, Salle de la Ville, Ηρωδείου.

Εκτός από τις μεταγραφές και τους δίσκους για μία και δύο κιθάρες, η καλλιτεχνική προσφορά του ντουέτου περιλαμβάνει ακόμη διδασκαλία σε Master Classes σε γνωστά Πανεπιστήμια και Ακαδημίες όπως Julliard School, Royal Academy, Royal College, U.C.L.A, Βοστώνη, Μίσιγκαν, Stony Brook, Mannes College, αλλά και πολλές παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις έργων (Fantasia Latina του J. Morel - Καμεράτα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών/Κοντσέρτο για δύο κιθάρες και Ορχήστρα του Δημήτρη Δραγατάκη - Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ντούισμπουργκ, Ηρώδειο κ.ά.).

Πέρυσι κυκλοφόρησε ένα νέο Άλμπουμ της Λίζας Ζώη και του Ευάγγελου Ασημακόπουλου από την εταιρεία Legend που περιέχει 2 CD για τα “50 χρόνια της δημιουργικής τους προσφοράς”.

Το πρώτο, με τίτλο Dedications περιλαμβάνει έργα που Έλληνες και ξένοι συνθέτες αφιέρωσαν στους Ευάγγελο & Λίζα, ενώ στο δεύτερο με τίτλο Concerti Live οι δυο κιθαριστές ερμηνεύουν σε ζωντανή ηχογράφηση 3 κονσέρτα (Haydn, Morel, Δραγατάκης) σε Α΄ παγκόσμια εκτέλεση.     

Το Άλμπουμ αυτό βραβεύτηκε από την “Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών” σε ειδική τελετή στις 13/12/10 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates