Μουσική - Επιστήμη - Τεχνολογία (25-05-2011)

Μουσική – Επιστήμη – Τεχνολογία:

Από το μονόχορδο των Πυθαγορείων στην Ύδραυλη του Κτησίβιου.

Τετάρτη 25 Μαΐου, 9μ.μ.

είσοδος ελεύθερη

Ο Ευτύχιος Παπαδοπετράκης θα καλύψει την καθιερωμένη πλέον ομιλία, στα πλαίσια του "Μουσικού Μαΐου", η οποία θα αναπτυχθεί κάτω από τον τίτλο: "Μουσική – Επιστήμη – Τεχνολογία: Από το μονόχορδο των Πυθαγορείων στην Ύδραυλη του Κτησίβιου".

Πειραματιζόμενος με τη χρήση της λύρας και προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα γιατί κάποιες χορδές συγκεκριμένου μήκους παράγουν τόσο όμορφους ήχους, ο Πυθαγόρας –ή κάποιοι άλλοι τους οποίους ενέπνευσε και ενθάρρυνε ο Πυθαγόρας– ανακάλυψε πως η σχέση μεταξύ του μήκους της χορδής μιας λύρας και του ανθρώπινου αυτιού δεν είναι συμπτωματικές ούτε αυθαίρετες.

Πατώντας τη χορδή μιας λύρας σε συγκεκριμένα σημεία, ακούγονται αρμονικές νότες που ηχούν ευχάριστα στο αυτί, παράγοντας μια μελωδία. Σε μια έκλαμψη πνευματικής διαύγειας, οι Πυθαγόριοι ανακάλυψαν πρότυπα και κρυμμένη αρμονία πίσω από τη φαινομενική ποικιλία και πολυπλοκότητα της φύσης, η οποία μάλιστα μπορεί να κατανοηθεί μέσω των αριθμών.

Η Ύδραυλις είναι μία εφεύρεση που γεννήθηκε μέσα στο κλίμα του προηγμένου τρόπου αστικής ζωής στην αρχαία μεγαλούπολη της Μεσογείου, την Αλεξάνδρεια. Ο μηχανικός Κτησίβιος, τον 3ο αιώνα π.Χ., κατασκεύασε το πρώτο όργανο που λειτουργούσε με πεπιεσμένο αέρα, ο οποίος περνούσε μέσα από ένα δοχείο νερού για την εξισορρόπηση της πίεσής του. Ο ήχος έβγαινε από μια σειρά αυλών έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι πολυφωνικό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η Ύδραυλις, που ο Κτησίβιος τη βάσισε σε μαθηματικές μελέτες του Πυθαγόρα για την αρμονία της μουσικής κλίμακας, ήταν σε χρήση τουλάχιστον μέχρι τον 9ο αιώνα στο Βυζάντιο, δηλαδή περίπου μέχρι την εποχή του Σχίσματος των Εκκλησιών. Όμως, ξαφνικά χάνεται και εμφανίζεται μερικούς αιώνες αργότερα, στη Δύση πλέον, με τη μορφή του εκκλησιαστικού οργάνου.

Η ομιλία θα στηριχτεί με οπτικοακουστικά μέσα και θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

 

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, στη Ρήγα Φερραίου 7, με είσοδο ελεύθερη.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates