Ο Ρομαντισμός στο Κουαρτέτο εγχόρδων (09-05-2011)

Σύνολα της Ορχήστρας Πατρών

Ο Ρομαντισμός στο Κουαρτέτο Εγχόρδων

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011, 9μ.μ.

είσοδος ελεύθερη

Στα πλαίσια του «Μουσικού Μαΐου 2011» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, τα Σύνολα της Ορχήστρας Πατρών θα ερμηνεύσουν το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε σολ ελάσσονα του E. Grieg, το Κουιντέτο Εγχόρδων αρ.12 του G. Onslow και το Διπλό Κουαρτέτο Εγχόρδων Νο3 του L. Spohr.

Οι μουσικοί της Ορχήστρας Πατρών χωρισμένοι σε κουαρτέτα και κουιντέτα ερμηνεύουν έργα της ρομαντικής περιόδου, παρουσιάζοντας παράλληλα, τη διττή χρήση της ορχήστρας. Η συνεργασία της Ορχήστρας, τα τελευταία χρόνια, με το «Μουσικό Μάϊο» αναδεικνύει τη γοητεία της Μουσικής Δωματίου και την ακουστική λαμπρότητα της Αίθουσας Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών. Οι συνθέτες που θα ακουστούν είναι οι:

Onslow George (Κλερμόν-Φερράν 1784–1853). Μαθητής του Dussek στο Λονδίνο και του Reicha στο Παρίσι. Μέλος του Ινστιτούτου από το 1842, στην έδρα του Cherubini, βοήθησε στην ανάπτυξη της Μουσικής Δωματίου στη Γαλλία. Επιφανής και γνωστός κατά τη διάρκεια της ζωής του και μετέπειτα στην αφάνεια μέχρι τα έτη 1970-80, ανακαλύφτηκε ξανά από τον Carl de Nys και το κουαρτέτο Parrenin και έκτοτε περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο της μουσικής δωματίου. Ο G. Onslow συνέθεσε κυρίως μουσική δωματίου (36 κουαρτέτα, 34 κουιντέτα) σε ύφος ρομαντικό με έμφαση στην πλούσια αρμονία, στους συχνούς χρωματισμούς, στο έντονο ταμπεραμέντο των λυρικών θεμάτων του και στη δεξιοτεχνία κυρίως των κουαρτέτων και κουιντέτων του, η οποία συνετέλεσε και αυτή στην εγκατάλειψη -λόγω αυξημένης δυσκολίας- πολλών συνθέσεών του από τους εκτελεστές.

Grieg Edvard (Μπέργκεν 1843–1907). Γιός του βρετανού πρόξενου στο Μπέργκεν, Αλέξανδρου Γκρήγκ (νορβηγικής υπηκοότητας αλλά σκωτσέζικης καταγωγής). Πολύ νέος πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από τη μητέρα του. Το 1858 στάλθηκε στη Λειψία όπου έγινε μαθητής των Moscheles, E.F.E. Richter, Hauptmann και Reinecke. Επιστρέφοντας στη Νορβηγία ανακαλύπτει την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του και γοητευμένος ονειρεύεται να δημιουργήσει μια εθνική νορβηγική σχολή. Εγκαθίσταται στη Χριστιανία (Όσλο), ιδρύει το 1867 τη νορβηγική Ακαδημία της μουσικής και συνδέεται με τους Ίψεν και Μπγιόρνσον, μελοποιώντας πολλά ποιήματα του τελευταίου. Ως πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας, ο Grieg, κάνει πολλά ταξίδια στη Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Κάτω Χώρες, Παρίσι, Πράγα, Βαρσοβία κ.α. Η μελωδική του ιδιοφυΐα, η ποιότητα της πιανιστικής του γραφής, η τόλμη των αρμονιών του (που προαναγγέλλει μερικές φορές τον Debussy) και τέλος, η εθνική του ταυτότητα, ακολουθούν έναν παράλληλο κι ανάλογο δρόμο μ’ αυτόν που είχε διανύσει ο Chopin.

Spohr Ludwig (Luis) (Μπρούνβικ 1784 – Κάσελ 1859). Ένας από τους μεγαλύτερους βιολιστές όλων των εποχών. Υπήρξε μαθητής δύο αφανών μουσικών, αλλά θεωρήθηκε οπαδός του Mozart του οποίου μελέτησε σχολαστικά τις παρτιτούρες. Έγινε διαδοχικά, πρώτο βιολί στην ορχήστρα του Δούκα της Γκότα, στο Βιεννέζικο Θέατρο της Βιέννης (όπου συνάντησε τον Beethoven) και τέλος (1822-1857), Hofkapellmeister του Εκλέκτορα του Έσσε - Κάσσελ. Ένθερμος οπαδός του Mozart, ενθουσιάστηκε από τις πρώτες όπερες του Wagner κι έκρινε με αυστηρότητα (στην αυτοβιογραφία του), τα τελευταία έργα του Beethoven.

 

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, στη Ρήγα Φερραίου 7, με είσοδο ελεύθερη.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates