Συνομιλίες με το φως (29-05-2010)

"Συνομιλίες με το φως"

Το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 στις 9μ.μ., ολοκληρώνεται ο θεσμός του 13ου "Μουσικού Μαΐου", με την εκδήλωση "Συνομιλίες με το φως" με τον καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη. Η εκδήλωση που είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Οι «Συνομιλίες με το φως» είναι μια παράσταση, μεταφορά του γραπτού λόγου σε σκηνικό ρόλο, όπου η Επιστήμη συνομιλεί με την Τέχνη της Μουσικής και του Θεάτρου, έχοντας ως αφετηρία τα βιβλία του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη, «Η αυτοκρατορία του Φωτός» και «Η Κόμη της Βερενίκης». Η σύνδεση της Επιστήμης με τον μουσικό και τον θεατρικό λόγο, αναδεικνύει τα κοινά τους στοιχεία που είναι οι δεσμοί του σύγχρονου ανθρώπου με τον κόσμο γύρω του, αλλά και με τον εαυτό του και επιβεβαιώνει πως η Επιστήμη δεν είναι καθόλου ξεκομμένη από τον άνθρωπο, από τις ανάγκες του, από τα όνειρά του και για αυτό μπορεί και συνομιλεί με την Τέχνη.
Η παράσταση «Συνομιλίες με το φως» είναι το ταξίδι του καθηγητή Γιώργου Γραμματικάκη στις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις της εποχής μας: την ύπαρξη ενός αρχέγονου φωτός, που φτάνει στη Γη από όλες τις κατευθύνσεις του ουρανού και επιβεβαιώνει την γένεση του Σύμπαντος από μια Μεγάλη Έκρηξη. Το αρχέγονο φως αφηγείται τα όσα θαυμαστά είδε και έζησε από τη γένεση του Σύμπαντος μέχρι την εξέλιξη του σε δισεκατομμύρια άστρα και γαλαξίες και περιγράφει τη σιωπηλή εμφάνιση της ζωής στον πλανήτη Γη, περιγράφοντας ακόμα την εμφάνιση του ανθρώπου και την κυριαρχία του στη Γη και στην εξέλιξη της επιστήμης.

Αυτό το μαγικό ταξίδι του Γιώργου Γραμματικάκη, στη αφήγηση του φωτός συνοδεύουν και σχολιάζουν με συνθέσεις και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς με 2 βιολιά, ο Σπύρος Γκικόντης και η Λένα Πετρίδου.

Την επιμέλεια φωτισμού έχει η Μαρία Αθανασοπούλου, ενώ την επιμέλεια του VIDEO έχει αναλάβει η Λίλα Σωτηρίου.

 

 

Σπύρος Γκικόντης, βιολί

Έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες ως σολίστ και ως μέλος μουσικών συνόλων στην Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Αυστρία (Arnold Schoenberg Center), Αγγλία (Yorkshire Baroque Soloists) και Η.Π.Α., για τις οποίες έχει αποσπάσει επαινετικές κριτικές.
Έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς επίσης και έναν αριθμό από δίσκους, με ρεπερτόριο μουσικής δωματίου που εκτείνεται από τη μπαρόκ εποχή ως τη σύγχρονη εποχή. Για τους δίσκους αυτούς έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο, όπως αυτή του περιοδικού The Strad.
Στο ρεπερτόριό του συμπεριλαμβάνονται πολλές πρώτες εκτελέσεις και πρώτες ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών (Μάντζαρου, Ρομποτή, Λιάλιου, Παπαϊωάννου, Δραγατάκη, Αντωνίου).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος διαφόρων συνόλων όπως του Ιονίου Συνόλου Παλαιάς Μουσικής, του Ιονίου Συνόλου Μουσικής Δωματίου, του Τρίο Κορυφώ και του Κουϊντέτου Μι μπεμόλ ‘Astor Piazzola’.
Ως προσκεκλημένος καθηγητής, έχει δώσει σεμινάρια και συναυλίες στην Μουσική Ακαδημία Karol Lipinski στο Wroclaw της Πολωνίας καθώς και σε πανεπιστήμια όπως τα Bowling Green, Toledo, William and Mary, Virginia, και Boston των Η.Π.Α.
Διδάσκει βιολί και μουσική δωματίου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου προετοιμάζει και τη Συμφωνική Ορχήστρα, στη Θερινή Ακαδημία του Ιονίου Πανεπιστημίου και τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες στο Brache της Γερμανίας.

 

 

Ελένη Πετρίδου, βιολί

Η Ελένη Πετρίδου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού υπό την καθοδήγηση των Μ. Μιχαηλίδη και P. Arnaudov. Σπούδασε με τον Δ. Χανδράκη και Σ. Γκικόντη στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου αντίστοιχα (ειδίκευση βιολιού), απ' όπου αποφοίτησε με άριστα.
Συνέχισε με το Σ. Γκικόντη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα 'Moυσική Εκτέλεση στο Βιολί' του Ιονίου Πανεπιστημίου και το ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2008. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια με τους Σ. Καφαντάρη, Α. Stankov, Ι. Βατικιώτη, V. Milanova, V. Oistrah, I. Kravtchenko, J. Leertouwer, N. Baltussen, E. Kawaguti, Σ. Γκικόντη, V. Beluska.
Έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Νοτιοαφρικανική Ένωση, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλια, Αμερική, Ιαπωνία), αποσπώντας επαινετικές κριτικές. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Βόλου στο κοντσέρτο για βιολί του Beethoven, καθώς και με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Α. Μυράτ στο κοντσέρτο αρ.4 του Mozart.
Συνεργάζεται με το Ιόνιο Κουαρτέτο Εγχόρδων και με το Ιόνιο Σύνολο Μπαρόκ Μουσικής. Διδάσκει βιολί στο Μουσικό Σχολείο Σερρών
.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates