Μουσική για βιολί και πιάνο (08-05-2010)

Μουσική για βιολί και πιάνο

Το Σάββατο 8 Μαΐου 2010 στις 9μ.μ., συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του "Μουσικού Μαΐου", με συναυλία μουσικής δωματίου από τις: Τάνια Σικελιανού - βιολί, Aksana Stahievitch - πιάνο. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.

 

Θα ερμηνευτούν τα έργα:

O. Messiaen: Fantaisie
O. Messiaen: from Vingt regards sur l’ enfant-Jésus
P. Hindemith: Meditation, violin and piano
K. Penderecki: Cadenza
T. Takemitsu: HIKA
E. Carter: Rhapsodic Musings
W. Lutoslawski: SUBITO


Τάνια Σικελιανού

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε σύνθεση και βιολί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ξεκίνησε τις σπουδές βιολιού και ανώτερων θεωρητικών στην Πάτρα, τις οποίες ολοκλήρωσε με διπλωματικές εξετάσεις στην Αθήνα, στο βιολί με τον σολίστα Γιάννη Γεωργιάδη και στη σύνθεση με τον καθηγητή Μιχάλη Τραυλό.
Έχει συμμετάσχει στο διεθνούς φήμης masterclass “Summit music festival” στη Ν. Υόρκη με υποτροφία του Ωνασείου Ιδρύματος, στο “Recontres Internationales de Jeunesses Musicales” στην Γενεύη, στο 7th “International Masterclasses” in Brugge με καθηγητή τον A. Brussilovsky και στην Κοζάνη και την Αθήνα με τον Σ. Καφαντάρη. Συνέχισε μαθήματα βιολιού στο Παρίσι με τον A. Brussilovsky, στην Αθήνα με την καθηγήτρια Ν. Πατρικίδου και στο Conservatorium Van Amsterdam με την Joyce Tan και τη Reinette Thiadens.
Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και ρεσιτάλ σε φεστιβάλ στην Ελλάδα (Ιεράπετρα, Σκιάθος, Σίφνος, Αστυπάλαια 2009), στο Fringe Festival στην Αθήνα, στην ΑΣΟΕΕ, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, USA, Amsterdam (International Gaudeamous Music Week’), Italian Institute 2009, Βερολίνο 2009, Schumman House Bonn, 2009 κι έχει παίξει τη μουσική στην ταινία “Paradise now», Amsterdam 2005.
Τον Σεπτέμβριο του 2009 παρουσίασε νέα της δουλειά - ερμηνεία, σε συνεργασία με τη χορεύτρια - χορογράφο Σάνια Στριμπάκου, στο 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού στην Πάτρα υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση Τατιάνα Λοβέρδου, με μεγάλη επιτυχία. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες με τον βιολονίστα Γιάννη Γεωργιάδη στο Ωνάσειο Ίδρυμα και στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση. Αποφοίτησε με  Bachelor (2006) και Master degree (2008) στη Σύνθεση στο Conservatorium Van Amsterdam με καθηγητή τον W. Henderickx. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με καθηγητές τους Klaas de Vries, Daan Manneke, Fabio Nieder και παρακολούθησε σεμινάρια των Theo Loevendie, Tan Dun & Fabio Nieder, μουσική κινηματογράφου με τον J. Haanstra (2005), electronic music με τον J. Tamminga and live electronic music με τον J. Zwaanenburg.
Έργα της έχουν παρουσιαστεί Από το Nieuw Ensemble, Asko Ensemble, Goeyvaerts Strijktrio και στο Contemporary Music Festival, Gaudeamus Music Week, Festival in electronic music, Lüneburg, καθώς και σαν guest  συνθέτρια στο project “Seven deadly sins” με τους “Nederlands Blazers Ensemble” και το “Eerste Christelijk Lyceum” στην Ολλανδία.Τον Μάιο του 2008 παρουσίασε με επιτυχία την πρώτη της Όπερα “Μήδεια” σε συνεργασία με την σχολή θεάτρου του Amsterdam. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στην Ολλανδία (Muziekgebouw aan ‘t IJ’, Paradiso), στο Βέλγιο και τη Γερμανία.
Συνεργάζεται με visual artists, χορευτές και χορογράφους καθώς και πιανίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον Σεπτέμβριο 2009 έγινε δεκτή στο  Sonology programme, Royal Conservatorium of den Hague. Έγινε μέλος στην Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και Genootschap van Nederlandse Componisten (Ένωση Ολλανδών Συνθετών).

 

Aksana Stahievitch

Η μουσική καριέρα της πιανίστας Aksana Stahievitch ξεκίνησε στο Minsk (Λευκορωσία). Γεννήθηκε το 1981. Αποφοίτησε από το Republican College of Arts το 1999 σπουδάζοντας με τη Lila Galochkina και μετά συνέχισε στη Τάξη του καθηγητή Zoya Kacharskaya’s στην Belarusian Academy of Music. Το 2003 η Stahievitch έλαβε ένα ειδικό βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό πιάνου “Rudolf Firkušny” στην Πράγα, το οποίο δόθηκε από το Charles University, για τις εξαιρετικές επιδόσεις της στην  ερμηνεία της μουσικής  των Τσέχων συνθετών Leoš Janaček και Betrich Smetana. Από το 2005 έως το 2008, η Aksana Stahievitch φοίτησε στο πρόγραμμα Master του Conservatorium van Amsterdam μελετώντας με τους καθηγητές Naum Grubert και Håkon Austbø, ο οποίος είναι ειδικός στη μουσική του O. Messiaen. Έχοντας μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική του Scriabin, τον Φεβρουάριο του 2006, η Aksana έλαβε μέρος στον 6ο διεθνή διαγωνισμό του Ρωσικού Scriabin Conservatoire στο Παρίσι αποσπώντας το 2ο Βραβείο. Επίσης πραγματοποίησε μια εργασία με θέμα: «Scriabin και Debussy. Παράλληλοι δρόμοι στη ζωή και στη μουσική», την οποία και παρουσίασε στο Κονσερβατουάρ. Επίσης τον Απρίλιο του 2006, έλαβε το 3ο Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό «Nikolai Rubistein» στο Παρίσι-Bagnolet. Ως Ειδικό Βραβείο από την Επιτροπή, η Aksana Stahievitch προσκλήθηκε στα Masterclasses των Peter Eicher και Igor Lazko στο Mannheim. H Aksana δίνει πολλά Ρεσιτάλ και  Κοντσέρτα Δωματίου, συνεργάζεται με τραγουδιστές και «quatre mains» σε διάφορες αίθουσες στη Λευκορωσία και Ολλανδία.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates