Μουσική, η ποίηση του ανέκφραστου (28-04-2010)

Μουσική, η ποίηση του ανέκφραστου
Την Τετάρτη 28 Απριλίου, στις 9μ.μ. ξεκινά ο Θεσμός του «Μουσικού Μαΐου» στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.

Η πρώτη συναυλία του Μουσικού Μαΐου είναι αφιερωμένη στη σχέση Μουσικής και Ποίησης.

 

Για τη σχέση αυτή θα μιλήσει ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς, αναφερόμενος στο θέμα: «Μουσική, η ποίηση του ανέκφραστου».

Τα έργα θα ερμηνεύσουν η Μαρία Κιόρογλου, σοπράνο και ο Φρίξος-Διονύσιος Μόρτζος στο πιάνο.

 

Η βραδιά θα εξελιχθεί μουσικά με τραγούδια των συνθετών:

Γ. Καζάσογλου: Βυζαντινή Μινιατούρα (Α. Τερζάκης)
Γ. Καζάσογλου: Γαλήνη (Δ. Σολωμός)
Δ. Βισβάρδης: Αν ήξερα (Μ. Ρωμαίος)
Β. Φιλιππαίου: Κλίμα της Απουσίας (Ο. Ελύτης)
Κ. Λυγνός: Mal du depart (Ν. Καββαδίας)
                  Πούσι (Ν. Καββαδίας)
Θ. Αντωνίου: Το κορίτσι της Μάνης (Paul Millet)
Μ. Θεοδωράκης: Ο δρόμος του φεγγαριού (Δ. Καρατζάς)
                            Έχω καιρό να σε δώ (Δ. Καρατζάς)
                            Τα πρόσωπα του ήλιου (Δ. Καρατζάς)

 


Μαρία Κιόρογλου (σοπράνο)

Γεννήθηκε στη Γερμανία. Σπούδασε τραγούδι στο Κεντρικό Ωδείο απ’ όπου και αποφοίτησε από την τάξη μονωδίας της Τζένης Δριβάλα με βαθμό Άριστα παμψηφεί, και Αριστείο εξαιρετικής επίδοσης.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τραγουδιού με την Rachel Yakar, την Helga Wagner, τον Κώστα Πασχάλη, την Δάφνη Ευαγγελάτου κ.ά. Επίσης έχει πάρει μέρος στα θερινά σεμινάρια στην Ακαδημία “Mozarteum” στην τάξη του καθηγητή Richard Miller για δύο συνεχή έτη. Έλαβε μαθήματα υποκριτικής και κινησιολογίας της όπερας στη Μελοδραματική Σχολή του Athenaeum. Είναι επίσης πτυχιούχος πιάνου και θεωρητικών.
Έχει συνεργαστεί με την χορωδία Fons Musicalis την μικτή χορωδία του Φεστιβάλ Αθηνών, την Χορωδία της ΔΕΗ, παίρνοντας μέρος σε παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Θέατρο Ηρώδου του Αττικού και αλλού. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Αθήνα, Πάτρα, Ρόδο κ.α. Πήρε μέρος στην παραγωγή της Τζ. Δριβάλα “Madama Butterfly” του Πουτσίνι που παρουσιάστηκε στο πολυχώρο EDO.
Διδάσκει τραγούδι και ρεπερτόριο επιλογής σε ασθενείς με νευρολογικές, αυτοάνοσες κυρίως, παθήσεις με στόχο την ηθική τους ενδυνάμωση και ενίσχυση υπό την καθοδήγηση πάντα του κέντρου «ψυχο-ακουστικο-φωνολογίας» (ΤΟΜΑΤΙS).


 

Φρίξος Μόρτζος

Γεννήθηκε στην Αθήνα και πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τον παππού του, γνωστό συνθέτη Διονύσιο Βισβάρδη. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αλεξ Τουρνάισσεν και στη συνέχεια σπούδασε με υποτροφία «Μουσηγέτης» στη Μουσική Ακαδημία R. Strauss του Μονάχου.
Συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία και το Κρατικό Ωδείο της Βιέννης και ειδικεύτηκε στη μουσική δωματίου, τη συνοδεία όπερας και Lied με καθηγητές τους Norman  Shelter & David Lutz. Παρακολούθησε σεμινάρια διδασκαλίας πιάνου και μουσικής προετοιμασίας των Gitti Pizner, Errika Lux και Andrei Kucharsky.
Εμφανίστηκε σε συναυλίες στην Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία και Τσεχοσλοβακία και ηχογράφησε για το Τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας & Τηλεόρασης. Έχει συμπράξει με την Müncher Philarmonia Mozart Gesellchaft του Αουγσμπουργκ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ.
Είναι μόνιμο μέλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates