Βιογραφικά συμμετεχόντων στο 19ο Φεστιβάλ Κιθάρας

Λίζα Ζώη - Ευάγγελος Ασημακόπουλος

Έχοντας σπουδάσει με τον Δημήτρη Φάμπα, τους Presti-Lagoya και τον Andrés Segovia, με πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις στο ενεργητικό τους, αλλά και με διθυραμβικές κριτικές από εφημερίδες κύρους (New York Times, Paris Matin, Chicago Sun, Los AngelesTimes κ.α.), η Λίζα Ζώη και ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος συνεχίζουν μια καλλιτεχνική διαδρομή που έκλεισε μισό αιώνα.
Οι δύο καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποίησαν εκτεταμένες περιοδείες στην Ευρώπη, Αμερική και Καναδά, συμμετείχαν σε μεγάλα Φεστιβάλ (Νέα Υόρκη, Αμβέρσα, Άμστερνταμ, Ρώμη, Μεξικό), εμ-φανίστηκαν ως σολίστ με μεγάλες ορχήστρες και έδωσαν εκατοντάδες κοντσέρτα στις γνωστότερες αίθουσες συναυλιών περιλαμβανομένων των Carnegie Hall, Queen Elizabeth Hall, Concertgebouw, Wigmore Hall, Lincoln Center, Salle de la Ville, Ηρωδείου.
Εκτός από τις μεταγραφές και τους δίσκους για μία και δύο κιθάρες, η καλλιτεχνική προσφορά του ντουέτου περιλαμβάνει ακόμη διδασκαλία σε Master Classes σε γνωστά Πανεπιστήμια και Ακαδημίες όπως Julliard School, Royal Academy, Royal College, U.C.L.A, Βοστώνη, Μίσιγκαν, Stony Brook, Mannes College, αλλά και πολλές παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις έργων (Fantasia Latina του J. Morel - Καμεράτα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Κοντσέρτο για δύο κιθάρες και Ορχήστρα του Δημήτρη Δραγατάκη - Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ντούισμπουργκ, Ηρώδειο κ.ά.).
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν δύο νέα CD της Λίζας Ζώη και του Ευάγγελου Ασημακόπουλου από την εταιρεία Legend, με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τα 50 χρόνια της δημιουργικής τους προσφοράς.
Το πρώτο, το οποίο φέρει τον τίτλο Dedications, περιλαμβάνει έργα που Έλληνες και ξένοι συνθέτες έγραψαν και αφιέρωσαν στους Ευάγγελο & Λίζα, ενώ
στο δεύτερο οι δύο κιθαρίστες ερμηνεύουν σε ζωντανή ηχογράφηση 3 κοντσέρτα με ορχήστρα (Haydn, Morel, Δραγατάκης) σε Α΄παγκόσμια εκτέλεση.

 

 

Άρης Γαρουφαλής

Γεννήθηκε στη Σάμο το 1942 και πήρε δίπλωμα πιάνου-σολίστ από το Εθνικό Ωδείο το 1958. Κατόπιν παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στη Μουσική Ακαδημία Mozarteum του Salzburg, στην Ακαδημία του Santiago de Compostela της Ισπανίας και τέλος στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης από την οποία πήρε δίπλωμα πιάνου-σολίστ. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τιμηθεί με το Α΄ Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως του Εθνικού Ωδείου, με το Α΄ Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Νέων Εκτελεστών πιάνου για το έτος Chopin  και με το Α΄ Βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Νέων Μουσικών, που οργάνωσε  η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την «Τέχνη».
Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με  το Βραβείο «Σπύρου Μοτσενίγου» για την όλη μουσική δραστηριότητά του. Ως σολίστ έχει συμπράξει με όλες τις συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου της Ελλάδας, την ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, την ορχήστρα της Βουδαπέστης, την ορχήστρα Camerata Academica του
Salzburg, την ορχήστρα Pro Musica της Οξφόρδης, τη Φιλαρμονική ορχήστρα της Σιγκαπούρης, τη Φιλαρμονική της Φρανκφούρτης (Όντερ), τη Φιλαρμονική της Μόσχας και πολλές άλλες.
Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ., Διευθυντής και Καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Αθηνών.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσικού Σωματείου “Τζίνα Μπαχάουερ” και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος Υποτροφιών “Μαρία Κάλλας”.
Συμμετέχει ως Πρόεδρος ή μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλούς πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου.

 

 

Γρηγόρης Πετράκος

Γεννήθηκε στον Πειραιά και σε ηλικία πέντε ετών ξεκίνησε μαθήματα κλασσικής κιθάρας με τον Περικλή Σοφιό στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου από όπου και πήρε το πτυχίο του με Άριστα παμψηφεί.
Αργότερα και παράλληλα με τη φοίτησή του στο τμήμα Φυσικοθεραπείας, αρχίζει σπουδές στο μοντέρνο τμήμα του Ωδείου Φ. Νάκας στην Αθήνα από όπου μετά πενταετή φοίτηση αποκτά το δίπλωμα της ηλεκτρικής κιθάρας.
Ο Γρηγόρης Πετράκος ασχολήθηκε επίσης με το σύγχρονο τραγούδι και τη σύνθεση. Έχει στο ενεργητικό του τρεις δίσκους καθώς επίσης και πολλές συμμετοχές στη δισκογραφία γνωστών καλλιτεχνών. Συνεργάσθηκε με επώνυμους συνθέτες και τραγούδησε δίπλα σε καταξιωμένους τραγουδιστές (Νταλάρας, Ρέμος, Βαρδής, Χατζηνάσιος, Πλέσσας, Σπανός, Χατζής κ.α.) ενώ έχει γράψει μουσική για αρκετά τηλεοπτικά soundtracks.
Τα τρία τελευταία χρόνια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κλασσική κιθάρα στην τάξη του Ευάγγελου Ασημακόπουλου (Ωδείο Athenaeum) παίρνοντας το δίπλωμά του με Άριστα παμψηφεί ενώ παράλληλα έλαβε μέρος και σε master classes διακεκριμένων κιθαριστών (Oscar Ghiglia, Jerry Willard, Ricardo Gallén).
Στον περσινό Διαγωνισμό Κιθάρας του 18ου Φεστιβάλ της Πάτρας ο Γρηγόρης Πετράκος  απέσπασε το Α΄ Βραβείο.

 

 

Βιργινία Αμαργιωτάκη

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και από νωρίς έδειξε το ενδιαφέρον της για τη μουσική ξεκινώντας τις σπουδές της στο Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης στην τάξη κιθάρας της Κάλλιας Ζαχαριουδάκη έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να μαθητεύσει σε αρκετά σεμινάρια του Ευάγγελου Ασημακόπουλου.
Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Ωδείο Athenaeum στην τάξη της Λίζας Ζώη παίρνοντας το Δίπλωμά της με Άριστα παμψηφεί.
Τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μέρος σε Master classes των Roland Dyens, David Russell, Vladimir Mikulka, Jerry Willard και Richardo Gallén εμπλουτίζοντας τις γνώσεις της και το μουσικό της αισθητήριο. Το 2008 κατέκτησε το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κιθάρας στην Πάτρα.
Η Βιργινία Αμαριωτάκη έχει ηχογραφήσει για την ελληνική τηλεόραση κι έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από ρεσιτάλ στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδος (Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο) καθώς και τρεις εμφανίσεις σε σημαντικές πόλεις της Σερβίας.
Τέλος, μετά την αποφοίτησή της από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα με τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες, σήμερα διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και στο Εθνικό Ωδείο.

 

 

 

 Sabrina Vlaskalic

Η Σαμπρίνα Βλάσκαλιτς γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1989 και στα επτά της χρόνια ξεκίνησε τις σπουδές της στην κιθάρα στις τάξεις των Α. Τζώρτζεβιτς και Σ. Τόσιτς ενώ αργότερα παρακολούθησε Σεμινάρια και Master classes από διακεκριμένους σολίστες του οργάνου όπως οι Manuel Barrueco, Pepe Romero, Oscar Ghiglia, Roland Dyens, Sergio and Odair Assad κ.ά.
Από το 2004 που λαβαίνει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς έχει κατακτήσει 24 Α΄ Βραβεία και 10 ειδικά Βραβεία για τις ερμηνευτικές της ικανότητες.
Έχει δώσει ρεσιτάλ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ενώ έχει συμπράξει και ως σολίστ με γνωστές συμφωνικές ορχήστρες.
Η Σαμπρίνα είχε εμφανισθεί προ διετίας στην Πάτρα στο 17ο Φεστιβάλ Κιθάρας αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις για την άψογη τεχνική και την ερμηνευτική της ικανότητα, γεγονός που επιβεβαίωσε λίγους μήνες αργότερα με ένα εξ ίσου εντυπωσιακό ρεσιτάλ στην Αθήνα.
Στα είκοσί της χρόνια η Σαμπρίνα Βλάσκαλιτς θεωρείται σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα ταλέντα της κλασικής κιθάρας ενώ η διεθνής καλλιτεχνική της σταδιοδρομία προδιαγράφεται λαμπρή.

 

 

 

Κυριακή Κόντη - Θανάσης Παύλου

Έχοντας μια επιτυχημένη σολιστική δραστηριότητα για περισσότερα από 15 χρόνια και τα εγκωμιαστικότερα σχόλια από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους η Κυριακή Κόντη και ο Θανάσης Παύλου – ζευγάρι στη ζωή και την τέχνη – θεωρούνται  σήμερα ως ένα από τα κορυφαία ντουέτα κιθάρας στην Ελλάδα.
Γεννημένοι στη Θεσσαλονίκη, γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στη τάξη του Ευάγγελου Ασημακόπουλου στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησαν το 1991 παίρνοντας το δίπλωμά τους με Α΄ Βραβείο παμψηφεί και την τιμητική διάκριση του Ωδείου, το "Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως". Αργότερα συμμετέχοντας σε διεθνή σεμινάρια στην Ελλάδα, Αγγλία και Ισπανία εμπλούτισαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους δίπλα σε διαπρεπείς καλλιτέχνες της εποχής μας όπως οι José Tomas, David Russell, Sergio & Odair Assad, Nigel North, κ.ά.
Το ντουέτο Κυριακή Κόντη – Θανάσης Παύλου έχει στο ενεργητικό του διακρίσεις σε διαγωνισμούς, ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και ποικίλες συμμετοχές σε διεθνή Φεστιβάλ ή σημαντικές καλλιτεχνικές διοργανώσεις όπως αυτή του Μαΐου 2003 με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Leo Brouwer και του Νοεμβρίου 2008 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ζώντας πάντοτε στη Θεσσαλονίκη με τα δύο τους παιδιά, διδάσκουν σε γνωστά μουσικά ιδρύματα της πόλης τους, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες με ρεσιτάλ συναυλίες και ηχογραφήσεις.
Οι ερμηνείες τους στο πρόσφατο CD τους με έργα Ντεμπισύ, Πιατσόλα, Φωρέ, Νιάταλι κ.ά. έγιναν αποδεκτές με ευμενέστατα σχόλια.

 

 

Γιάννης Πετρίδης

Αλεξάνδρα Χριστοδήμου

Σμαράγδα Καρύδη

Ύστερα από είκοσι πέντε σχεδόν χρόνια επιτυχημένων εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με εμφανίσεις στο Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση σε Ελλάδα, Kύπρο και Αμερική, η Αλεξάνδρα Xριστοδήμου και ο Γιάννης Πετρίδης θεωρούνται σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα κιθαριστικά ντούο της γενιάς τους.
Απόφοιτοι του Εθνικού Ωδείου (μαθητές της Λίζας Zώη και του Ευάγγελου Aσημακόπουλου) και του Royal Northern College of Music (G. Crosskey), έχουν στο ενεργητικό τους μεταξύ άλλων, εμφανίσεις με την Κρατική Ορχήστρα της Κύπρου, εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα τελευταία
χρόνια έχουν επικεντρωθεί στη προβολή της Ελληνικής μουσικής καθώς και στον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου που υπάρχει για τις δύο κιθάρες.
Τα CD τους Rhapsody for two guitars και Mediterranean Echoes όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι μεταγραφές τους των έργων Rhapsody in blue του G. Gershwin, Ιταλικό Κοντσέρτο του J.S. Bach και Adagio από το Concierto de Aranjuez του J. Rodrigo έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από τον Ελληνικό και Διεθνή Τύπο.
 
Αυτή την εποχή ο Γιάννης Πετρίδης εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο SUNY της Ν. Υόρκης με τον Jerry Willard. Με αφορμή το γεγονός αυτό δόθηκε η ευκαιρία στην Αλεξάνδρα Χριστοδήμου να προτείνει με πολύ ενθουσιασμό μια συναυλία με τη συμμετοχή της κόρης τους Σμαράγδας.
Η Σμαράγδα Πετρίδη ξεκίνησε φλάουτο με την Ασπασία Μπάνου και προετοιμάζεται για τις πτυχιακές της εξετάσεις. Με τη συμμετοχή της στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς αγώνες έχει αποσπάσει δύο ειδικές διακρίσεις και δύο πρώτα βραβεία. Το 2009 συμμετείχε στην ορχήστρα όπερας δωματίου της Λυρικής Σκηνής στην παράσταση "Η Ωραία Γαλάτεια". Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με γνωστούς φλαουτίστες όπως ο Peter-Lukas Graf, o Philippe Pierlot κ.α. Παράλληλα με τις μουσικές της σπουδές η Σμαράγδα Πετρίδη είναι φοιτήτρια στο τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates