Oscar Ghiglia

Oscar Ghiglia

Ο Ιταλός Oscar Ghiglia έκανε έντονη την παρουσία του στα παγκόσμια κιθαριστικά δρώμενα κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

Πραγματοποιώντας εκτεταμένες περιοδείες με εκατοντάδες εμφανίσεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σολίστες της εποχής του, ενώ σημαντική ήταν και η προσφορά του στον τομέα της διδασκαλίας με αναρίθμητα Master Classes σε επώνυμες Ακαδημίες και Πανεπιστήμια.

Ως ένας από τους επιφανέστερους μαθητές τού Andres Segovia στην Ακαδημία Κιτζιάνα της Σιένα, ο Ghiglia υπήρξε από το 1976 ο διάδοχός του, κληρονομώντας την έδρα όπου δίδαξε ο μεγάλος Ισπανός καλλιτέχνης, μια πασίγνωστη μουσική τάξη, μέσα στην οποία για περισσότερο από μισόν αιώνα γαλουχήθηκε μια πληθώρα ταλαντούχων κιθαριστών οι οποίοι διαμόρφωσαν την τεχνική, την ερμηνεία και το μουσικό τους αισθητήριο.

Ο Όσκαρ Γκίλια γεννήθηκε το 1938 στο Λιβόρνο από καλλιτεχνική οικογένεια και σπούδασε στο Κονσερβατόριο της Santa Cecilia της Ρώμης. Σε ηλικία 25 ετών (1963), κατέκτησε το Α΄ Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό του Παρισιού, ένα βραβείο που είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία ανέλιξη της καριέρας του, αφού ο διαγωνισμός αυτός ήταν ο εγκυρότερος παγκοσμίως.

Με τις συνεχείς περιοδείες, τους δίσκους γνωστών εταιρειών και τα Κοντσέρτα με ορχήστρες, σύντομα η φήμη του εξαπλώθηκε παντού ενώ οι συναυλίες που έδωσε δίπλα σε κορυφαίους μουσικούς όπως οι Victoria de Los Angeles, Jean Pierre Rampal, Salvatore Accardo, Yuri Bashmet, Pinchas Zuckerman, Laszlo Varga, Juilliard String Quartet κ.α., εξακόντισαν στα ύψη το όνομά του.

Τον Όσκαρ Γκίλια, τίμησαν κατά καιρούς διάφορα πνευματικά ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο του Hartford που τον έχρησε επίτιμο διδάκτορα, το Mannes School της Νέας Υόρκης που ονόμασε το φεστιβάλ του 2008 με την ευκαιρία των εβδομηκοστών του γενεθλίων ως “THE GHIGLIA LEGACY”, ενώ ανάλογος εορτασμός θα γίνει στο Φεστιβάλ της Ταϊβάν το καλοκαίρι του 2018 για τα ογδόντα του χρόνια.

Το Φεστιβάλ Κιθάρας της Πάτρας, συμμετέχοντας με τη σειρά του στον εορτασμό αυτόν, υποδέχεται με χαρά τον μεγάλο Ιταλό καλλιτέχνη ο οποίος θα προσφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε Master Classes, καθώς και τη συμμετοχή του ως Πρόεδρος στον διαγωνισμό του Φεστιβάλ.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates