Συναυλία σπουδαστών του τμήματος "Αστικής Λαϊκής Μουσικής" (15-06-2016)

"Η ελάσσονα συγχορδία σε 10 μακάμια"

Συναυλία σπουδαστών του τμήματος

Αστικής Λαϊκής Μουσικής

 Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016,  ώρα 9.00 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη


Το τμήμα "Αστικής Λαϊκής Μουσικής" της σχολής  "Παραδοσιακής μουσικής" της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, με υπεύθυνο διδασκαλίας τον Σπύρο Δελέγκο, θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 15 Ιουνίου (21.00) εκδήλωση με τίτλο "Η ελάσσονα συγχορδία σε 10 μακάμια", Ρεμπέτικα τραγούδια και σκοποί της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου [1927-1952].
Το μουσικό είδος του Ρεμπέτικου, μέρος της Αστικής Λαϊκής Μουσικής του παρελθόντος, αποτελεί προϊόν μιας ισχυρότατης πολιτισμικής ζύμωσης ανάμεσα στις δύο μεγάλες μουσικές φιλοσοφίες: της Δύσης και της Ανατολής. Όροι, όπως «συγχορδία» από τη θεωρία της Αρμονίας της Δύσης και "μακάμια" από τη θεωρία των Μακάμ της Ανατολής, συναντιούνται με ιδιάζοντα τρόπο μέσα στο μουσικό φαινόμενο του εν λόγω είδους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει κομμάτια που αναπτύσσονται μελωδικά σύμφωνα με 10 μακάμια: Ουσάκ, Νεβά, Χουσεϊνί, Μουχαγιέρ, Γκερντανιέ, Κιουρντί, Μουχαγιέρ Κιουρντί, Σαμπάχ, Ζεμζεμέ και Καρτσιγιάρ, όπως εκφράζονται στο ίσο-συγκερασμένο διαστηματικό περιβάλλον. Στο εν λόγω περιβάλλον κοινά γνωρίσματα αυτών είναι η βασική συγχορδία εναρμόνισης, η οποία είναι η ελάσσονα - κοινώς μινόρε- και η απόσταση τόνου ανάμεσα στον κάτω προσαγωγέα και την τονική βαθμίδα-μελωδική βάση.

Θα ακουστούν δημιουργίες της προπολεμικής και μεταπολεμικής γενιάς συνθετών, όπως του Βασίλη Τσιτσάνη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Γιώργου Μητσάκη, Κώστα Σκαρβέλη, Γιοβάν Τσαούς κ.ά. Το ρεπερτόριο αυτό αποτελεί καρπό του μουσικού εργαστηρίου που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου 2015-2016 από τους μαθητές του τμήματος «Αστικής Λαϊκής Μουσικής» και τον υπεύθυνο διδασκαλίας Σπύρο Δελέγκο.

Συμμετέχουν:
Θοδωρής Βλαχογιάννης: κιθάρα, τραγούδι
Διονυσία Καραμπουρνιώτη: μπαγλαμάς, τραγούδι
Σπύρος Μακρής: πιάνο
Γιώργος Μοιράγιας: τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι
Γιώργος Νικολακόπουλος: κιθάρα
Δημήτρης Παπαδόπουλος: τρίχορδο μπουζούκι
Αργύρης Ψάχος: κιθάρα, τραγούδι

Υπεύθυνος διδασκαλίας
Σπύρος Δελέγκος: τρίχορδο μπουζούκι, κιθάρα, τραγούδι

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών “Κων. Κυδωνιάτης” της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7, με ελεύθερη είσοδο.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates