Διάλεξη με θέμα: "Η χρήση της Παράδοσης από τους Έλληνες συνθέτες" (28.11.2012)

Διάλεξη από τον Κωνσταντίνο Λυγνό με θέμα:

Η χρήση της Παράδοσης από τους Έλληνες συνθέτες.

 Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012, ώρα 8.00μ.μ.

Η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών μέσα στο ετήσιο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και πολιτισμικών προγραμμάτων που διοργανώνει καλεί τον Κωνσταντίνο Λυγνό, συνθέτη και εκδότη του ΠΟΛΥΤΟΝΟΥ να μιλήσει με θέμα: «Η χρήση της Παράδοσης από τους Έλληνες συνθέτες».

Η ομιλία, η οποία και αυτή εντάσσεται στις επετειακές εκδηλώσεις των 120 χρόνων συνεχούς λειτουργίας της «Φιλαρμονικής», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 στις 8.00μ.μ. Η ομιλία θα υποστηριχθεί με ηχογραφημένα παραδείγματα και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η χρήση της παράδοσης σε οποιαδήποτε μουσική, συνήθως παραπέμπει ευθέως στις λεγόμενες Εθνικές Σχολές στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Παραπέμπει επίσης σε χώρες, «περιφερειακές» ως προς τα –τότε τουλάχιστον– βασικά μουσικά κέντρα που ήταν οι μεγάλες πόλεις ή πρωτεύουσες σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία. Στις περισσότερες από τις εθνικές σχολές το υλικό αυτό (μελωδίες ή ρυθμοί), προέρχεται από τη μουσική της υπαίθρου και τις αγροτικές κοινότητες της κάθε χώρας, από αυτό που γενικώς ονομάζεται folklore. Εξαιρέσεις υπάρχουν (όπως π.χ. η Αργεντινή με το ταγκό), αλλά αυτή είναι η βάση. Όμως η χρήση λαϊκού η φολκλορικού υλικού από τους μορφωμένους συνθέτες είναι μία πολύ παλιά ιστορία. Την απαντάμε στην εκκλησιαστική πολυφωνία, στην Αναγέννηση και αργότερα στους ρυθμούς της Μπαρόκ σουΐτας που όπως ξέρουμε είναι μία σειρά από στυλιζαρισμένους χορούς διαφορετικών εθνικοτήτων…

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7, με ελεύθερη είσοδο.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates