Από τους χορούς της Ισπανίας στα Τάνγκο του Astor Piazzola (10-01-2015)

"Από τους χορούς της Ισπανίας

στα Τάνγκο του Astor Piazzola"

 

 Τάνια Σικελιανού, βιολί

Δημήτρης Αναστόπουλος, πιάνο

 

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015,  ώρα 8.30 μμ

Είσοδος ελεύθερη

 

Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 στις 8.30 μ.μ. η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών διοργανώνει συναυλία Μουσικής Δωματίου με την Τάνια Σικελιανού στο βιολί και το Δημήτρη Αναστόπουλο στο πιάνο. Θα ερμηνεύσουν έργα των: E. Granados, F. Mompou, I. Albeniz, M. de Falla, C. Saint-Saens, A. Piazzolla.

 

Ο Δημήτρης Αναστόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία τεσσάρων ετών με καθηγήτρια την Μαρία Ελευθεριώτη. Δεκατεσσάρων ετών βραβεύεται στον πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου "Ο Φίλων" στον Πειραιά και ένα χρόνο αργότερα στον 18ο πανελλήνιο διαγωνισμό "Καίτης Παϊωάννου" στην Αθήνα.

Είκοσι ενός χρονών με καθηγητή τον Κωστή Γαϊτάνο (Ελληνικό Ωδείο Αθηνών) αποκτά δίπλωμα πιάνου με βαθμό Άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και χρυσό Αριστείο στη μνήμη του μεγάλου μαέστρου Δημήτρη Μητρόπουλου. Το 1999 μετά από διαγωνισμό προσλαμβάνεται καθηγητής πιάνου και συνοδός στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Το 2002 ως επιτυχών διαγωνισμού του ΑΣΕΠ διορίζεται καθηγητής πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου. Το 2006 προσκαλεσμένος του διάσημου πιανίστα Bernard Ringeissen συμμετέχει ως σολίστ στα θερινά σεμινάρια της Ακαδημίας "Franz Liszt" της Βαϊμάρης στη Γερμανία.

Είναι αριστούχος των πτυχίων Πιάνου, Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας (καθ. Μηνακάκης Δημ.). Έχει λάβει μέρος στα διεθνή σεμινάρια διάσημων πιανιστών όπως: Martino Tirimo, Frank Wibaut, Nikolai Petrov, Daniel Blumenthal, Bernard Ringeissen. Στη Ζάκυνθο έχει οργανώσει εκδηλώσεις-αφιερώματα στον Δημήτρη Μητρόπουλο και στον Franz Liszt παρουσιάζοντας έργα τους. Έχει συνεργαστεί με διάφορα μουσικά σχήματα (Σολίστ της Πάτρας, Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Ζακύνθου, Χορωδία Κ. Σαμψαρέλου κ.ά.) και συμμετάσχει ως πιανίστας σε θεατρικές παραγωγές (Όπερα της Πεντάρας).Τέλος, έχει δώσει πολλές συναυλίες ως σολίστ και συνοδός στο πιάνο.

Η Τάνια Σικελιανού γεννήθηκε στην Πάτρα. Ξεκίνησε σπουδές βιολιού και ανώτερων θεωρητικών στην Πάτρα, τις οποίες ολοκλήρωσε με διπλωματικές εξετάσεις στην Αθήνα, αντίστοιχα με τον Γιάννη Γεωργιάδη και τον Μιχάλη Τραυλό. Έχει συμμετάσχει σε διεθνούς φήμης σεμινάρια, όπως το "Summit music festival" στη Νέα Υόρκη με υποτροφία του Ωνασείου Ιδρύματος, το "Rencontres Internationales de Jeunesses Musicales" στην Γενεύη, το 7ο "International Masterclass" στη Μπρυζ με τον Alexander Brussilovsky, στην Αθήνα με τον Στέλιο Καφαντάρη και στο workshop de Singel Aμβέρσα, 2011 κερδίζοντας τρία βραβεία καλύτερης ερμηνείας πάνω στην συγχρονη μουσική.

Συνέχισε μαθήματα βιολιού στο Παρίσι με τον Alexander Brussilovsky και στο Conservatorium του Amsterdam, με τις Joyce Tan και Reinette Thiadens. Ενώ, το έτος 2010-2011 παρακολουθούσε το μάστερ του University College της Γάνδης για το βιολί στην σύγχρονη μουσική με τον Pieter Jannsen και τον George van Dam. Το 2008 αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στην σύνθεση από το Ωδείο του Άμστερνταμ (Καθ. Wim Henderickx). Στο ίδιο ίδρυμα παρακολούθησε επίσης μαθήματα των Kλaas de Vries, Daan Manneke, Fabio Nieder και σεμινάρια των Theo Loevendie, Tan Dun, Fabio Nieder. Επίσης, έλαβε μαθήματα μουσικής κινηματογράφου από τους Jurre Haanstra (2005) και μαθήματα ηλεκτρονικής μουσικής από τους Jorrit Tamminga και Jοs Zwaanenburg. To ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 παρακολούθησε στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης το Sonologie course και ήταν ενεργό μέλος στο field recording workshop με τον Justin Bennett.

Η Τάνια έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και ρεσιτάλ σε φεστιβάλ της Ελλάδας (Κρήτη, Instituto Cervantes, Αθήνα,κ.τ.λ.) και της Κύπρου, καθώς και στο εξωτερικό: στις Η.Π.Α, Ολλανδία (International Gaudeamus Music Week, Ιταλικό Ινστιτούτο), Γερμανία (Schumann Haus, Βερολίνο), Βέλγιο (φεστιβάλ Champ D’Action στο “deSingel” της Αμβέρσας, Orpheus Instituut στην Γάνδη, αίθουσα Flagey των Βρυξελλών). Έχει συμμετέχει στην ηχογράφηση της ταινίας “Paradise now” (2005) στο Άμστερνταμ. Έχει παρουσιάσει παγκόσμιες πρεμιέρες για σόλο βιολί,γραμμένα για την ίδια από  Νέους Συνθέτες.

Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Ολλανδία (Muziekgebouw aan ‘t IJ’, Paradiso), Βέλγιο, Γερμανία Εκουαντόρ και προσφάτως στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Για παράδειγμα, τα σύνολα Nieuw Ensemble, Asko Ensemble και Goeyvaerts Strijktrio έχουν εκτελέσει έργα της σε φεστιβάλ όπως Contemporary music Festival - Gaudeamus Music Week, Festival in electronic music -Lüneburg, ενώ τον Μάιο του 2008 παρουσίασε με επιτυχία την πρώτη της Όπερα «Μήδεια» σε συνεργασία με την θεατρική σχολή του Άμστερνταμ. Επίσης, εμφανίστηκε ως καλεσμένη συνθέτις στο project "Seven deadly sins" με τους "Nederlands Blazers Ensemble" και το "Eerste Christelijk Lyceum" στην Ολλανδία. To 2007, είχε επιλεγεί ως "ταλέντο της εβδομάδας" σε διαγωνισμό του Ράδιο 4 (Άμστερνταμ). To 2009 κ το 2012 στο Διεθνή διαγωνισμό Σύνθεσης Βασίλισσα Ελισάβετ, με το έργο της "Μορφοπλασία" για πιάνο και ορχήστρα, προκρίθηκε στον ημιτελικό. Ενώ, τον Σεπτέμβριο του 2010, πήρε το πρώτο βραβείο, στο Διεθνή Διαγωνισμό Όπερας Αndreas Drekis award για την Οπερά της, "Ελίκη Αθάνατος". Πρόσφατα είναι φιναλίστ στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Forme Unique 2012 στην Μελβούρνη Αυστραλία. Είναι μέλος της Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και της Genootschap van Nederlandse Componisten (Ένωση Ολλανδών Συνθετών). Τον Αύγουστο του 2014 δίδαξε βιολί και παρουσιάσεις συναυλιών στο 16ο Διεθνές Σεμινάριο Μουσικής, Κοζάνη.

www.taniasikelianou.com

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates