Διάλεξη του Ν. Ε. Σταυρουλόπουλου με θέμα: "Το αγωνιστικόν πνεύμα του Μπετόβεν" (22-11-2014)

Διάλεξη του Νίκου Ε. Σταυρουλόπουλου με θέμα:

"Το αγωνιστικόν πνεύμα του Μπετόβεν"

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014, 8.00 μ.μ.

είσοδος ελεύθερη

Κείμενον-Παρουσίασις-Μουσικές Επιλογές

Νίκος Επαμ. Σταυρουλόπουλος.

 

Ο Νίκος Σταυρουλόπουλος, γεννήθηκε στην Πάτρα. Τα εγκύκλια γράμματα τα διδάχτηκε από εξαίρετους καθηγητάς στο ιστορικό Α΄ Γυμνάσιον Πατρών.

Σπούδασε Οικονομικά και ακολούθησε την Τραπεζική σταδιοδρομία στην Εμπορική Τράπεζα. Μετά από ευδόκιμον υπηρεσίαν εξήντλησε την ιεραρχίαν της Τραπέζης. Στην Πάτρα διετέλεσε Διευθυντής του Κεντρικού Καταστήματος της Εμπορικής Τραπέζης επί πενταετίαν.

Ευτυχής συγκυρία τον ώθησε να ενασχοληθεί με την παρουσίαση Ελλήνων Ποιητών. Έτσι, από 15ετίας και πλέον, παρουσιάζει με πρωτότυπον τρόπον, όπου Μουσικά ακούσματα συμπληρώνουν το κείμενον σε μια ειρηνική συνύπαρξη λόγου και μουσικής, Έλληνας Ποιητάς.

Επανειλημμένως στην Αθήνα στο Πολιτιστικό Κέντρον “Μπενετάτου” του Π. Ψυχικού, στην Πάτρα, στο Βόλο και αλλού όπου τον προσκαλούν έχει παρουσιάσει:
Ανδρέα Κάλβο – Διονύσιο Σολωμό – Αριστοτέλη Βαλαωρίτη – Κωστή Παλαμά – Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη – Κωνσταντίνο Καβάφη – Γεώργιο Σουρή (Η σατιρική ποίησις από τον Σούτσο στον Σουρή) – Νίκο Καββαδία – Πίνδαρο (οι Ολυμπιακοί Επίνικοι) – Ποιήματα που έγραψαν ποιηταί για το Φεγγάρι – κ.ά.

Εις την θεματολογίαν του περιλαμβάνεται και η ομιλία του με θέμα, “Το Αγωνιστικόν Πνεύμα του Μπετόβεν”, καθώς και “Στιγμιότυπα Ματιών” (Ηθογράφημα).

Για τις ομιλίες του, έχουν γραφτεί επαινετικές κριτικές και έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις.

Ευγνώμων μακρά διάθεσις, να διδαχθεί μελετώντας την Χριστιανικήν Ορθόδοξον Εκκλησιαστικήν Ποίησιν, του επέτρεψε να ομιλήσει με θέμα: “Η Υμνογραφία της Μεγάλης Τρίτης και Μνήμες από το Τριώδιον” (Αθήνα, Πάτρα, Βόλος, Αγρίνιον), και εις τον ιστορικόν Ναόν της Αγίας Μαρίνας του Κισσού (κτίσμα του 1650 μ.Χ.) του Δήμου Μουρεσίου, να αναπτύξει το θέμα, “Οι Υμνογράφοι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανών” (Αύγουστος 2008).

Στις ετήσιες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις “ΠΗΛΙΑ” που πραγματοποιεί ο Δήμος Μουρεσίου, η ομιλία του Νίκου Σταυρουλόπουλου κάθε Αύγουστο μήνα στον “’Αι – Γιάννη”, έχει γίνει θεσμός. Ο Δήμαρχος κ. Κων. Λεβέντης και η “Ε.Π.Ι. ΤΕΧΝΩΝ” του Δήμου, απεφάσισαν προ τρειτίας, προκειμένου να δημιουργηθεί αρχείο των ομιλιών του να τις δισκογραφήσει. Ήδη έχουν δισκογραφηθεί: “Ανδρέας Κάλβος”, “Διονύσιος Σολωμός” και “Κωνσταντίνος Καβάφης”.

Το 2004 κυκλοφόρησε το διήγημά του με τον τίτλο “Το Τσόνι” και όπως διευκρινίζει: “Γραφή με τον τρόπο του Παπαδιαμάντη”.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates