Η μείζονα συγχορδία σε 7 Μακάμια (14-06-2013)

"Η μείζονα Συγχορδία σε 7 Μακάμια"

 Ρεμπέτικα τραγούδια και σκοποί

της προπολεμικής περιόδου (1934-1940)

 Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013,  ώρα 9.00 μμ

Είσοδος ελεύθερη

 

Το τμήμα “Αστικής λαϊκής μουσικής - ρεμπέτικου τραγουδιού” της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, με υπεύθυνο διδασκαλίας το Σπύρο Δελέγκο, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με τίτλο:

“Η μείζονα συγχορδία σε 7 μακάμια”. Ρεμπέτικα τραγούδια και σκοποί της προπολεμικής περιόδου (1934-1940).

Η αστική λαϊκή μουσική, κοινώς το ρεμπέτικο, αποτελεί προϊόν μιας ισχυρότατης πολιτισμικής ζύμωσης ανάμεσα στις δύο μεγάλες μουσικές φιλοσοφίες: της Δύσης και της Ανατολής. Όροι, όπως “συγχορδία” από τη Θεωρία της Αρμονίας και “μακάμια” από τη Θεωρία των Μακάμ της Ανατολής, συναντιούνται με ιδιάζοντα τρόπο μέσα στο μουσικό φαινόμενο του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει κομμάτια που αναπτύσσονται μελωδικά σε 7 μακάμια: Ραστ, Σαζκιάρ, Μαχούρ, Σεγκιάχ, Χουζάμ, Τσαργκιάχ, Σουζινάκ με κοινό γνώρισμα τη βασική συγχορδία εναρμόνισης, που είναι η μείζονα - κοινώς ματζόρε-.

Θα ακουστούν δημιουργίες της προπολεμικής γενιάς συνθετών, όπως Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, Παν. Τούντας, Β. Παπάζογλου κ.α. Το ρεπερτόριο αυτό αποτελεί καρπό του μουσικού εργαστηρίου που διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς από τους μαθητές του τμήματος και τον υπεύθυνο διδασκαλίας Σπύρο Δελέγκο.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates